Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomotehnika šljiva
  • 06.06.2021. 16:00

Savijanje grana šljive i izolovanje vrha za ranije plodonošenje

Šljiva je bujno drvo i nove grane mogu da narastu više od dva metra ukoliko se ne poviju čačkalicama i kanapom. Savijanjem grana i izolacijom vrha stablo će brže početi da plodonosi.

Foto: Bojan Kecman
  • 875
  • 14
  • 0

U svakoj godini sa mnogo padavina najveći problem voćarima predstavlja ubrzan rast novih letorasta. Ta situacija je naročito izražena ako se, osim jesenje i rane prolećne prihrane, u više navrata nakon cvetanja obavlja i prihranjivanje azotnim đubrivima.

U tom slučaju doći će do ubrzanog rasta novih grančica iz spavajućih pupoljaka koje će brzo da odrvene, a iz jačih rezova, izaći će vodopije i one crpe snagu rodnom drvetu, čuvaju vlagu pogodnu za širenje insekata i bolesti, zagušuju krošnju i otežavaju prodor zaštitnih sredstava u njenu unutrašnjost.

Da se to ne bi desilo važno je da se pre letnje rezidbe uradi posao savijanja grana za šta su najbolje čačkalice (za zube) i obični kanap. Može da se koristi i paljena žica, a neki upotrebljavaju i male tegove sa betonom u čašama za jogurt mada je ova tehnika najmanje efikasna. Savijaju se grane koje rastu iz provodnice i one skeletne - nosioci rodnosti u narednim godinama.

Postavite čačkalice dok su grane zeljaste

Čačkalice se stavljaju tako što se jedan kraj zabije u stablo, odnosno, provodnicu a drugi u novu, mladu, grančicu. Najbolje je da ugao pod kojim se postavljaju bude 60 stepeni. One će da uspore rast grančica koje neće rasti pod oštrim uglom i biti konkurencija provodnici. Stavljaju se dok su nove grane zeljaste, a kada odrvene, tada će teže da zaustave rast pa je potrebno staviti na jednu granu dve čačkalice, jednu pored druge.

Kada grane odrvene, bolje će poslužiti kanap

One koje rastu pod oštrim uglom, kada odrvene umesto čačkalica koristi se kanap ili žica, najbolje paljena. Žica se na vrhu savije u obrnuto slovo U, ali ne sme da se obmota oko grane dok se drugi deo žice obavije oko stabla.

Ostaviti bunar petlju

Sa kanapom je malo drugačije. I na provodnici i na grani koja se savija ostavlja se malo praznog prostora između nje i veza. To je takozvana "bunar petlja". Dakle, oba kraja kanapa ne smeju da budu obmotana oko grana, odnosno, provodnice, da se vremenom ne bi usekla u tkivo drveta jer će tkivo, nakon nekog perioda, da preraste kanap što može da dovede do loma stabla, naročito u slučaju jačeg vetra.

Ako se žica ili kanap stave ili zavežu čvrsto oko grana, protok sokova je usporen. Doći će do debljanja grana, a vremenom i do sušenja, naročito vrhova. Nakon dva do tri meseca, kada se skinu čačkalice, žica ili kanap sa grana, ako su one u istom položaju u kojem su bile, posao je uspešno obavljen. Nije dobro ako se nakon skidanja, vrate u poziciju u kojoj su bile.

Nakon izvođenja ove pomotehničke mere, brže će doći i do formiranja cvetnih pupoljaka za narednu godinu, a time i ranijeg stupanja stabala u rod. Zapamtite da krošnja šljiva, nakon što se odradi savijanje, mora da bude otvorena i prozračna. Ovaj postupak radi se i kod jabuka i krušaka i takođe je neophodan u prvim godinama razvoja zasada.

Izolujte vrh provodnice

Izolacija vrha provodnice može da se radi u istom periodu kada i savijanje grana. Cilj je da se otkinu sve one koje rastu do petnaestak centimetara ispod vrha provodnice. Takve grane predstavljaju konkurenciju provodnici. Najbolje je da se otkinu rukom jer će nove sporije rasti, a vrh provodnice takođe se otkida rukom, da bi od njega pa do prvih grana ispod, brže došlo do formiranja rodnih pupoljaka.

Cilj je otkinuti sve grane ispod vrha provodnice

Ako se u oba slučaja upotrebljavaju makaze rast novih grana iz rezova biće ubrzan. Provodnica kod šljiva, jabuka i krušaka mora da raste bez konkurentskih grana koje će da usporavaju rast stabla u visinu u prvim godinama razvoja. Ono se pušta do visine od tri do tri i po metra (neki voćari ostavljaju i više). Nakon toga rezidbom se provodnica prebacuje na neku od bočnih grana.

Dajte šansu za rast novog stabla

U slučaju da se desi da se neko drvo osušilo, a tkivo iznad kalem mesta je još zeleno, odrežite osušeni deo, a drugi rez obavite malo iznad kalema. Možda naraste novo deblo. Ako je pored kalema, iz zemlje narasla jedna ili više novih grančica, otkinite je jer je reč o podlozi.

Narašće džanarika jer je ona uglavnom podloga sortama šljiva zastupljenim u našim voćnjacima. Ako je grančica narasla iznad kalem mesta, iz pupoljka tkiva koje se još nije osušilo takvu granu ostavite i odrežite deo iznad nje koji je suv. Tako možete dobiti novo stablo.


Foto prilog


Tagovi

Savijanje grana Bunar petlja Čačkalice Paljena žica Izolacija provodnice Vodopije Kalem mesto Lom stabla


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.