Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva savka
  • 10.03.2024. 16:00

Savka se sve više sadi, ali budite oprezni jer nije sve kao pre?

Ohrabruje podatak da se savka sve više sadi. Međutim, oslobodite se u startu mišljenja da se ova sorta šljive ne mora tretirati!

Foto: Bojan Kecman
  • 211
  • 56
  • 0

Savka, a često je zovu i požegača, predstavlja slatko-kiselu sortu šljive vrhunskog kvaliteta. I nije samo šljiva u pitanju, proizvođači se sve češće odlučuju da sade autohtone sorte jabuka, krušaka, trešanja i ostalih vrsta voća.

Najbolja je sorta šljiva

Ukus ove sorte je neprevaziđen u svetu šljiva. Nijedna sorta se ne može porediti sa njom, kada je reč o kvalitetu za pravljenje pekmeza, džemova i naročito - rakije. Često se, kao objašnjenje može čuti i to da se ranije šljive nisu ni sa čim tretirale, a rađale su svake godine.

Sortna karakteristika je prisustvo trnastih izraštaja

Međutim, pre skoro 50 godina, pojavio se šarka virus koji je napravio haos u svetu šljivarstva jer je došlo do masovnog oboljevanja i krčenja savke koja je najosetljivija na njega.

Šarka šljive je neizlečiva bolest - naučite kako da je prepoznate i sprečite

Uprkos tome, došlo je do zasićenja trenutnih ili budućih proizvođača sa postojećim sortimentom, iako se od većine sorti može praviti dobra rakija, a mnoge su pogodne i za potrošnju u svežem stanju.

Koje korake preduzeti pre sadnje?

Zdrav sadni materijal ključna je polazna tačka za zasnivanje novog zasada. Podloga je džanarika koja je inače domaćin šarka virusu. Međutim, očišćena od virusa, može da se sadi bez straha. 

Mlada stabla ne treba saditi blizu starih, zaraženih. Na parceli na kojoj su iskrčena stara, zaražena stabla, nove sadnice ne bi trebalo da se sade barem pet godina.

Pre sadnje, deblje korenje na sadnici se malo skrati

Bez obzira na dezinfekciju rupa nastalih vađenjem korenja starih šljiva, nije dobro ako se sade izdanci koji rastu pored starijih stabala jer su i oni zaraženi virusom.

Pre sadnje novih, deblje korenje na sadnici se malo skrati, dezinfikuje u kanti vode u kojoj je otopljen bakar, stajnjak i zemlja, a zatim se pristupa sadnji. Vrh bi trebalo da se oreže nakon sadnje na visinu od minimalno 120 centimetara, kako bi se podstaklo grananje.  

Kako orezati savku?

Savka najviše voli oblik kotlaste vaze. Dakle, unutrašnjost mora da bude skoro čista, sa jednogodišnjim i dvogodišnjim grančicama, a sortna karakteristika joj je da više rađa na obodu krošnje. Zato tu treba da bude više dvogodišnjih i trogodišnjih grančica koje na sebi imaju mešovite pupoljke. Takođe je sortna karakteristika i prisustvo trnastih izraštaja koji mogu da smetaju prilikom rezidbe i berbe plodova, zbog čega je poželjno da se tokom rezidbe koriste naočare i rukavice.

Mnogi proizvođači žale se da plodovi savke opadaju neposredno pre berbe. Krivac za to je šarka virus koji uzrokuje i prevremeno plavljenje. Poslednjih godina i suša je zaslužna za opadanje, kao i odsustvo navodnjavanja i zaštite stabala.

Nove čačanske sorte šljiva - alternativa postojećim ili ne?

Prvo se proizvođači moraju osloboditi mišljenja da se savka ne mora tretirati. To nije tačno jer bolje rađa ako se prihranjuje stajnjakom, mineralnim ili vodotopivim đubrivima i prska protiv šljivine osice u precvetavanju (kada opadne dve trećine cveta). Isto se obavljaju i tretmani protiv dve generacije savijača, odnosno, crvljivosti plodova.

Dakle, u jesen i rano proleće oko stabala rasipa se stajnjak i mineralno đubrivo, a kristalonima sa više fosfora i kalijuma stabla se tretiraju tokom listanja i cvetanja voćaka. Mogu da se dodaju i u precvetavanju, zajedno sa insekticidima. Tokom leta, u junu i julu, takođe se obavlja prihrana kristalonima, a u julu, ponovo može da se doda NPK đubrivo sa više fosfora i kalijuma, kako bi se kompenzovalo veliko gubljenje hranjiva u slučaju velike rodnosti stabla.


Tagovi

Savka Požegača Šarka virus NPK đubrivo Kristaloni Savijač Šljivina osica Precvjetavanje šljiva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.