Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke
  • 14.10.2016. 18:00

Savremen voćnjak u Tovariševu

Nezamislivo je u današnje vreme raditi bez moderne tehnologije. Suština je proizvesti što više kvalitetne jabuke jer samo time se može postići dobra cena i dobar proizvod.

  • 580
  • 17
  • 0

Dragomir Bobić iz Tovarišava je uspešni poljoprivredni proizvođač, preciznije voćar. Bavi se proizvodnjom jabuke na površini šest hektara. U voćnjaku su zastupljene sorte jabuke, Ajdared, Zlatni delišes, Klon rajders i Greni smit.

Voćarskom proizvodnjom je kako kaže počeo da se bavi kada se oženio, a u novom poslu, nesebičnu pomoć u organizaciji i finansiranju dobio je od tasta.

Moderna tehnologija neophodna

Za uspešnu proizvodnju jabuke, neophodna je primena moderne tehnologije, a proizvodnja je nazamisliva bez sistema za navodnjavanje. U proivzodnji Dragomir koristi i meteostanicu, a voćnjak je prekriven protiv gradnom mrežom.

"Nezamislivo je u današnje vreme raditi bez moderne tehnologije. Suština je proizvesti što više kvalitetne jabuke jer samo time se može postići dobra cena i dobar proizvod. Bez vode u današnje vreme jednostavno nema dobre jabuke ili bilo kog drugog poljoprivrednog proizvoda. Velike su suše i samo pravovremeno korišćenja hraniva i vode podstiče dobru proizvodnju", smatra Dragomir.

Korišćenje meteo stanice takođe je od velike pomoći jer na osnovu podataka koje mu obezbeđuje Dragomir je u prilici da znatno smanji troškove sredstava za zaštitu bilja. Na osnovu meteo podataka on zna kad treba da tretira voćnjak, a ne da uzalud troši sredstva. Takođe, meteo stanica pruža informacije i o početku infekcije u voćnjaku, dužini vlaženja lista, količini padavina, temperature zemljišta.

"Ova godina je bila teška za proizvodnju jabuka", navodi Dragomir. Razlog za to je rani početak vegetacije, velika količina padavina u proleće te je tretiranje sredstvima zaštite napravilo dodatne troškove. Inače, najveći trošak u proizvodnji čine sredstva za zaštitu bilja. Ipak, Dragomir je uz svoju porodicu uspeo i ove godine da proizvode zdrav plod i postigne dobar rod. U ovoj, četvrtoj godini voćnjak ima u proseku prinos od tri vagona po hektaru.

Plasman poznatom kupcu

Robu, Dragomir plasira poznatom kupcu s kojim sarađuje već nekoliko godina, a koji jabuke dalje plasira na tržište Federacije Rusije tako da problem oko plasmana ne postoji. "Ove godine su u odnosu na neke prethodne, cene jabuke stabilne. Jabuka sorte Zlatni delišes ima cenu s PDV-om od 45 do 48 dinara, dok se Ajdared plaća oko 40 dinara," kaže Dragomir.

Voćar iz Tovariševa smatra da bi se bolji uslovi u radu postigli i rešili mnogi problemi kad bi u opštini Bačka Palanka postojalo udruženje proizvođača jabuke. Tako bi se možda rešio i problem neuređenih atarskih puteva koji Dragomir navodi kao jedan od najvećih.

Više o tome na koji način i uz čiju pomoć je Dragomir modernizovao voćnjak, s kakvim problemima se susreće i kakvi su mu planovi u budućnosti pogledajte u prilogu.


Tagovi

Voćnjak Dragomir Bobić Tovariševo Ajdared Greni smit Rajders Navodnjavanje Meteo stanica


Partner