Privizer gaji rane, srednje i kasne sorte trešanja, a glavni razlog je to što ako neka od tih sorti zbog mrazeva podbaci kada je reč o rodu ti su druge sorte da taj gubitak nadoknade.
Poljoprivrednik Mihal Privizer, iz Kisača, kod Novog Sada, pre 12 godina je počeo da se bavi voćarstvom i za relativno kratko vreme prešao put od početnika do nekoga ko ima brend prepoznatljiv po kvalitetu. U proizvodnju jagoda je krenuo iz želje da poveća dohodak na svom gazdinstvu koje se pre toga bavilo uglavnom ratarskom proizvodnjom.
Međutim, on se nije zaustavio samo na proizvodnji jagoda, pa je počeo da uzgaja jabuke na površini od 1,5 ha i trešnje na parceli od 5 ha. Ipak, kako sam kaže proizvodnja trešanje je skroz druga priča. Privizer gaji rane, srednje i kasne sorte trešanja, a glavni razlog je to što ako neka od tih sorti zbog mrazeva podbaci kada je reč o rodu ti su druge sorte da taj gubitak nadoknade.
Mihal Privizer među voćarima uživa epitet vrednog posvećenog i proizvođača koji prati trendove voćarske proizvodnje naročito kada je reč o zaštiti voćaka. On takođe veliki značaj pridaje navodnjavanju i naravno prihrani biljaka.
Kao najveći problem intenzivne proizvodnje trešanja Privizer navodi prolećne mrazeve. Ove godine je kako tvrdi u njegovom zasadu mraz odneo oko 70% roda trešnje. Zato Mihal ove godine razmišlja kojim metodama će voće štititi od mraza. Te metode su skupe, ali su neophodne da bi spasao rod trešanja od te vremenske nepogode.
O intenzivnom uzgoju jagoda i trešanja, izazovima, problemima, ali i planovima koje ovaj mladi i uspešni voćar ima za budućnost pogledajte više u video prilogu:
Foto: Hans / Pixabay
Tagovi
Autor
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/