Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 06.07.2017. 12:00

Savremena proizvodnja trešanja u Kisaču

Privizer gaji rane, srednje i kasne sorte trešanja, a glavni razlog je to što ako neka od tih sorti zbog mrazeva podbaci kada je reč o rodu ti su druge sorte da taj gubitak nadoknade.

Foto: Hans / Pixabay
  • 1.563
  • 115
  • 0

Poljoprivrednik Mihal Privizer, iz Kisača, kod Novog Sada, pre 12 godina je počeo da se bavi voćarstvom i za relativno kratko vreme prešao put od početnika do nekoga ko ima brend prepoznatljiv po kvalitetu. U proizvodnju jagoda je krenuo iz želje da poveća dohodak na svom gazdinstvu koje se pre toga bavilo uglavnom ratarskom proizvodnjom.

Uzgoj trešanja na 5 hektara

Međutim, on se nije zaustavio samo na proizvodnji jagoda, pa je počeo da uzgaja jabuke na površini od 1,5 ha i trešnje na parceli od 5 ha. Ipak, kako sam kaže proizvodnja trešanje je skroz druga priča. Privizer gaji rane, srednje i kasne sorte trešanja, a glavni razlog je to što ako neka od tih sorti zbog mrazeva podbaci kada je reč o rodu ti su druge sorte da taj gubitak nadoknade.

Na zaštiti, vodi i i prihrani se ne štedi

Mihal Privizer među voćarima uživa epitet vrednog posvećenog i proizvođača koji prati trendove voćarske proizvodnje naročito kada je reč o zaštiti voćaka. On takođe veliki značaj pridaje navodnjavanju i naravno prihrani biljaka.

Mrazevi najveći problem proizvodnje trešanja

Kao najveći problem intenzivne proizvodnje trešanja Privizer navodi prolećne mrazeve. Ove godine je kako tvrdi u njegovom zasadu mraz odneo oko 70% roda trešnje. Zato Mihal ove godine razmišlja kojim metodama će voće štititi od mraza. Te metode su skupe, ali su neophodne da bi spasao rod trešanja od te vremenske nepogode.

O intenzivnom uzgoju jagoda i trešanja, izazovima, problemima, ali i planovima koje ovaj mladi i uspešni voćar ima za budućnost pogledajte više u video prilogu:

Foto: Hans / Pixabay


Tagovi

Voćarstvo Voće Jagode Trešnje Jabuke Kisač Mihal Privizer Zaštita Mraz Navodnjavanje Prihrana Sorte


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)