Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 22.10.2018. 12:00

Selo Vukićevica idealno za uzgoj borovnice

Dimitrije Jeftić i Vladimir Milićević iz Beograda preselili su se u selo Vukićevica nadomak Obrenovca i tu pronašli idelane uslove za uzgoj borovice. Iako tek na početku svoje proizvodnje, ovi domaćini zasadili su više od 15.000 sadnica.

Foto: Pixabay / Creative Commons
  • 882
  • 48
  • 0

Nekada se čoveku učini da se u našim selima ama baš ništa ne menja, smenjuju se samo godišnja doba, a proizvodnja je gotovo uvek ista, najšešće ratarsko- stočarska. Ipak, nije baš tako. Uvek ima nekih novih proozvođača i nove proizvodnje. Tako je ove godine na jednom proplanku, u selu Vukićevica nikao veliki zasad borovnice.

Vladimir Milićević iz Beograda kupio je ovde zemlju, iskrčio rastinje, propisno sredio parcelu, i posadio borovnicu. "Na četiri hektara posađeno je 15.000 sadnica, s tim što je 8.000 sadnica posađeno u zemlji, a 7.000 u vrećama. Pošto borovnica zahteva kiselo zemljište, na ovom prostoru borovnica ima idelane uslove od 4,5 do 4,8 pH vrednosti", kaže Dimitrije Jevtić, koji se brine o ovom zasadu.

Analiza zemljišta za dobar kvalitet

Sadnji borovnice je prethodila analiza zemljišta, zatim su usledila duboka oranja, đubrenje, i sadnja kvalitetnih sadnica. Zasad je podignut ovog proleća, ali već sada odlično izgleda. U izboru sorte, ovi domaćini su koristili savete iskusnih odgajivača. Borovnice su sorte djuk, a ima i malo drugih sorti.

U zasadu ima posla gotovo preko cele godine. Stručni nadzor vrše stručnjaci, a poslednjih dana u toku je borba protiv korova. "Zasad je podignut u aprilu, borovnice su bile u dvolitarskim saksijama i za pet, šest meseci dosta su porasle. Imamo stručno lice koje održava zasad, što se tiče prehrane i zaštite. Mi sami vršimo kosidbu", ističu domaćini.

Prvi rod dogodine

Za potrebe voćnjaka oformljen je pčelinjak, a iz jezerceta, koje se takođe nalazi na ovom imanju, vrši se navodnjavanje zasada sistemom kap po kap. "Imamo sistem kap po kap, i zalivanje se uglavnom vrši dva puta dnevno po 15 minuta. Sledeće godine očekuje se prvi rod, a do punog roda treba pričekati još koju godinu", kaže Dimitrije Jevtić.

Za borovnicu kažu da je eliksir mladosti i zdravlja, sadrži brojne vitamine i minerale, tražena je i skupa, tako da može doneti i dobar prihod, uz jedan uslov - da rod bude dobar i kvalitetan.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Vukićevica Vladimir Milićević Dimitrije Jevtić Djuk


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.