Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glomerella cinguelata
  • 19.02.2018. 10:00

Simptomi i suzbijanje gorke truleži jabuke

Gorku trulež jabuke izaziva polifagna gljiva Glomerella cinguelata, koja se saprofitski razvija na različitim gajenim i divljim biljnim vrstama. Na plodovima jabuke taj parazit uzrokuje ujednačene, tamnomrke, kružne pege koje počinju na lenticelama i postepeno se šire. U odmaklom stadijumu bolesti imaju gorak ukus po kojem je ova bolest i dobila naziv.

  • 729
  • 55
  • 0

Gorku trulež jabuke izaziva polifagna gljiva Glomerella cinguelata, koja se saprofitski razvija na različitim gajenim i divljim biljnim vrstama. Na plodovima jabuke taj parazit uzrokuje ujednačene, tamnomrke, kružne pege koje počinju na lenticelama i postepeno se šire. Kako objašnjava diplomirani inženjer voćarstva Mica Stajić iz PSSS Vranje, na jednom plodu može da se pojavi više pega. U zavisnosti od spoljašnje temperature one se postepeno šire i spajaju, dovodeći na kraju do potpune truleži ploda. Glomerella cinguelata formira toksine koji zaraženom plodu daju gorak ukus, po kojem je ova bolest i dobila naziv.

 

Infekcija intenzivnija od sredine vegetacionog perioda

 

U periodu između dve sezone ova gljiva preživljava u obliku peritecija i acervula na mumificiranim plodovima i micelijumima u zaraženom izumrlom drvetu i rak-ranama. Mica Stajić napominje da infekcija plodova može da nastane u bilo kojoj fazi vegetacije, ali je intenzivnija od sredine do kraja vegetacionog perioda. Povećanje pege na plodu je najbrže na temperatiri iznad 30◦C.

 

Bolest se pojavljuje i na višnji

 

Kada je reč o višnji, početne promene na plodovima se ispoljavaju u obliku svetlomrkih, sitnih pega ili ranica koje se vremenom povećavaju. Obolelo tkivo izumire i uleže podsećajući na antraknozne rane, po čemu je bolest dobila ime antraknoza plodova višnje. Tkivo u okviru pega nekrotira, smežurava se i suši, što povlači propadanje i sušenje čitavog ploda. Na pegama se formiraju svetlomrke do ružičaste gomilice sastavljene od reproduktivnih organa parazita, poređane često u vidu koncentričnih krugova.

 

Kako suzbiti gorku trulež?

 

Gorka trulež jabuke se suzbija tako što se mumificirani plodovi, rak-rana i izumrelih grana uklanjaju, a veoma je važno zaražene plodove odstranjivati tokom trajanja vegetacije. Stručnjaci takođe preporučuju i primenu fungicida na bazi prosimidona tokom cele vegetacije u intervalu 10-14 dana.

 

Foto: Alan Biggs / Flickr

 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gorka trulež Jabuka Voćarstvo Bolesti bilja Zaštita bilja Simptomi Fungicidi Agroklub Lečenje Glomerella cinguelata


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]