Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phytophthora cactorum
  • 05.02.2018. 10:00

Simptomi i suzbijanje vlažne truleži korena jabuke

Vlažna trulež korenovog vrata se na jabuci karakteriše pojavom tamnomrkih rak-rana, na stablu iznad ili ispod površine zemlje. Te povrede se ponekad mogu proširiti i obuhvatiti mesto kalemljenja. Pri prstenastom rasprostranjenju, u zoni oštećenja, stablo dobija hlorotičan izgled, a razvoj takvih takvih stabala se zaustavlja. U slučaju da se bolest održi 2-3 godine, često se dešava da napadnuto stablo ugine.

  • 1.300
  • 95
  • 0

Vlažna trulež korenovog vrata jabuke je dosta rasprostranjena u zemljama sa umerenom i umereno-toplom klimom. Phytophthora cactorum je kao parazit zabeležena na više od 200 biljaka iz 60 botaničkih familija, a pre svega na vrstama iz porodice ruža (Rosacea). Simptomi koje izaziva taj parazit se različito ispoljavaju od vrste do vrste, a on izaziva palež klijanaca, lista ili stabla, trulež plodova i korenovog vrata ili čak rak-rane.

Tamnomrke rak-rane karakteristične za ovu bolest

Kako objašnjava Mica Stajić iz PSSS "Vranje" na jabuci se to oboljenje karakteriše pojavom tamnomrkih rak-rana, na stablu iznad ili ispod površine zemlje. Te povrede se ponekad mogu proširiti i obuhvatiti mesto kalemljenja. Pri prstenastom rasprostranjenju, u zoni oštećenja, stablo dobija hlorotičan izgled, a razvoj takvih stabala se zaustavlja. U slučaju da se bolest održi 2-3 godine, često se dešava da napadnuto stablo ugine.

Bolest se brzo širi na loše dreniranom zemljištu

Phytophthora cactorum prezimljava u površinskom sloju zemljišta. Zaraza se prenosi  pomoću vode, dok u voćnjak dospeva prilikom njegovog zasnivanja zaraženim sadnicama. Vlažna trulež se veoma brzo razvija na teškom i loše dreniranom zemljištu u slučaju povećane vlage. Drveće se inficira kroz rane, povrede i prirodne otvore. Jabuka je na tu zaraznu bolest najosetljivija u periodu otvaranja pupoljaka i u fazi intenzivnog rasta. Osetljivost zavisi od snage podloge na kojoj je jabuka kalemljena, a podloga MM 106 je izuzetno osetljiva na tog parazita.

Gajenje otpornih sorti i pravilno navodnjavanje najbolja odbrana

Suzbijanje vlažne truleži je izuzetno teško. Kao preventivu stručnjaci preporučuju gajenje otpornih sorti, izbegavanje podloge MM 106, pravilno navodnjavanje. Mica Stajić napominje da treba tražiti nezaraženo zemljište, dobre strukture i drenaže, dok se sadnja zdravih sadnica podrazumeva. Kada je reč o hemijskoj zaštiti, Stajićeva savetuje korišćenje jedinjenja na bazi metalaksila i fosetil-aluminijum.

Foto: Alan Biggs/Flickr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Vlažna trulež Phytophthora cactorum Koren Korenov vrat Jabuka Mica Stajić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.