Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šljiva
  • 24.08.2015. 14:00

Slabiji rod šljive za oko 30 odsto!

Rod šljive u Levču, poznatom voćarskom kraju Srbije, manji je za 30 odsto zbog suše.

  • 132
  • 5
  • 0

Berba kasnijih sorti šljiva čančanske rodne i stenlej u Levču, poznatom voćarskom kraja Srbije, u punom je jeku, a rod je, zbog suše, manji za oko 30 odsto i kreće se od 12 do 13 tona, izjavio je danas Tanjugu direktor Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Rekovac Aleksandar Ristić.

U Levču je pod šljivom 2.500 hektara, a najveće površine, oko 800 hektara zauzima sorta stenlej, koja je potisnula staru dobru požegaču.

Otkupljivači stenlej plaćaju po 30 dinara, a čačansku rodnu 20 dinara za kilogram, kazao je Ristić.

Izvozi se, već tradicionalno, na tržište Rusije

Godinama šljive iz ovog kraja, rane i kasne sorte, odlaze na tržište Rusije, a voćari Levča tvrde da se njihova šljiva na Kvantaškoj pijaci u Moskvi prodaje za 1,10 do 1,20 evra za kilogram. Većina ovogodišnjeg roda završiće na tržištu Ruske Federacije.

Berba kupina pri kraju

Ristić je dodao da se privodi kraju berba kupina na oko 400 hektara, koje su ove godine veoma dobro rodile i dobrog su kvaliteta. Prosečni prinos je 1,2 vagona po hektaru, a cena je 100 dinara za kilogram.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba šljive Rod Suša Levče Prinos Kasne sorte Aleksandar Ristić Rekovac Tržište Rusije Izvoz Moskva Pijaca Fond za razvoj poljoprivrede Prinos Čačanska rodna Stenlej