Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stenli šljiva
  • 26.11.2017. 11:00

Šljiva zahtevnija u gustoj sadnji

Koje su razlike u sadnji šljive stenli na rastojanjima 4x2 i 5x4?

Foto: Print Screen / YouTube
  • 5.871
  • 261
  • 0

Selo Raduša u opštini Ub poznato je po voćarskoj proizvodnji. Jedna od kultura, koja se ne uzgaja na tipičan način, je šljiva stenli.

"Odabrali smo gazdinstvo Milana Gavrilovića, koji ima 17 hektara pod šljivom stenli. Radi dve vrste proizvodnje - mlađu u gušćoj sadnji 4x2 i jednu stariju, na klasičnom rastojanju 5x4", kaže Srđan Stanojlović, PSS Valjevo.

Gusta sadnja - više ulaganja

Očekuju se dobri prinosi, jer se sve radi u punoj agotehnici i pod kontrolom stručnjaka. Kod guste sadnje ne može da se priča o velikom rod - 20 do 25 kilograma po stablu je pun rod.

"Zato se proizvodnja kod sorte stenli, koja je bujna podloga i bujna sorta, preporučuje sadnja na 4x4, odnosno 5x4, jer je rod koji se postiže potpuno isti kao i u gustoj sadnji, a poljopirvrednik ima manje rada i manje mora da ulaže. Gusta sadnja se preporučuje za čačansku lepoticu i čačansku rodnu, ali agrotehnika mora da bude puna i mora se posvetiti mnogo pažnje", savetuje Stanojlović.

Gavrilovićeva šljiva proizvodi se za izvoz i za proizvodnju rakije, a površine se povećavaju.

Više saznajte u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Stenli Stenlej Šljiva Raduša Srđan Stanojlović PSS Valjevo Gusta sadnja Klasična sadnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.