Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljive
  • 29.03.2021. 14:00

Šljivina štitasta vaš uskoro kreće sa ishranom, suzbijte je ljutom paprikom

Na proleće vaš prelazi na mlade grančice, gde se hrani sisanjem sokova. Posebno intenzivna ishrana je tokom aprila i do kraja maja, kada se javlja imago.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 345
  • 200
  • 0

Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni) je polifagna štetočina, a značajne gubitke pravi pored šljive i na breskvi, vinovoj lozi, leski dok se na drugim biljnim vrstama javlja znatno ređe. Reč je o malom insektu čiji prečnik ne prelazi par milimetara. Prisutan je u svim područjima gde se uzgaja šljiva. 

Prema rečima Dragana Bejatovića, iz PSSRS, štete prave sisanjem sokova, ali isto tako stalni napadi uzrokuju slabljenje stabla voćke, što omogućuje brže inficiranje virusom šarke šljive. 

Zaražena debla takođe su podložna napadu potkornjaka i izmrzavanju tokom zimskog perioda. Karakteristično je da luči velike količine takozvane "medne rose" pa se iz tog razloga po njihovoj površini mogu primetiti kolonije mrava. Na "mednoj rosi" razvija se gljivica čađavica, koja ometa normalnu asimilaciju i život voćke.

Intenzivna ishrana kreće od aprila

Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Prezimi u vidu larve drugog stadijuma, na donjoj strani grana i stablu. Odlikuje ih velika otpornost na niske temperature, a jaja polažu ispod štitića. Na proleće prelaze na mlade grančice, gde se hrane sisanjem sokova. Posebno intenzivna ishrana je tokom aprila i do kraja maja, kada se javlja imago. 

Šarka šljive je neizlečiva bolest - naučite kako da je prepoznate i sprečite

Kada se vizuelnim pregledom zasada utvrdi njeno prisustvo, pristupa se suzbijanju. Kako voštana prevlaka čini ovu vaš nedostupnu delovanju insekticida, najbolje rezultate daće zimsko tretiranje mineralnim uljima, poput recimo belog ili galmin ulja, ali i kombinovanim sredstvima kao što je plavo ili crveno ulje. Tretiranje treba biti obilno, kako bi se količina preparata slivala sa grana i grančica. 

Kod tretiranja, paziti na prirodne neprijatelje

U fazi mirovanja, preporuka je da se uradi četkanje stabala i ramenih grana. Ispod drveta se postavi platno ili najlon, kako bi se sakupile jedinke koje prezimljavaju na kori. Sakupljeni materijal uništiti spaljivanjem. Pored ovog načina, može se uklanjati i krpom namočenom u alkohol ili rastvor deterdženta za sudove.

Suzbijanje treba otpočeti kada se pojave pokretne forme larvi prvog stadijuma, početkom juna i krajem jula, kao i na početku avgusta, sredstvima na bazi metomila, hlorpirifos+cipermetrin i drugim.

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Pomenuti insekt ima veliki broj prirodnih neprijatelja, zato je važno pri izboru sredstava voditi računa o njihovom očuvanju u cilju bolje kontrole brojnosti.

Za zaštitu sobnih biljaka može se koristiti smesa od 10 ml alkohola, 500 ml tople vode i 15 gr tečnog sapuna. Pre primene proveriti na jednom listu kako biljka reaguje jer su različito osetljive. Upotrebljava se dva do tri puta.

Preparat od belog luka takođe je efikasan u suzbijanju. Dovoljno ga je usitniti i držati nekoliko sati u vodi. Nakon toga se procedi i koristi. U ove namene može da posluži i ljuta paprika. Dovoljno je 100 grama skuvati u litri vode. Dobijeni čaj ostavi se da odstoji 24 sata, zatim se procedi i koristi. Da bi dobijeno sredstvo bilo efikasnije, dodaje se 50 grama sapuna nakon ceđenja.


Tagovi

Šljivina štitasta vaš Štetočine šljive Napad potkornjaka Suzbijanje Voštana prevlaka Sobne biljke


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.