Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke
  • 18.09.2022. 18:00

Smanjena prognoza evropskog roda jabuke, a troškovi rastu

Topli talas i suša su smanjili očekivani rod i uticali na kvalitet plodova. Proizvodnju muče nedostatak sezonskih radnika i preskupo skladištenje.

Foto: Depositphoto/juver123
  • 72
  • 12
  • 0

Ovogodišnje vremenske prilike su uticale na obojenost i veličinu plodova jabuka, a prve procene su smanjene. Upitan je i kvalitet plodova namenjenih živini. Visoke cene električne energije sprečiće voćare da uberu deo roda zbog nepristupačnih troškova skladištenja, kao i nedostatka sezonskih radnika, stoji u revidiranoj prognozi roda ovog voća za nadolazeću sezonu, a koju je objavilo Svetsko udruženje proizvođača jabuka i krušaka WAPA. 

Najnovije prognoze govore da će evropski rod jabuka biti smanjen na 12.076.000 t, što je oko 90.000 t manje od avgustovske prognoze koja je iznosila 12.168.000 t.

Većina zemalja je smanjila svoje procene, a to se posebno odnosi na Francusku, Italiju i Španiju. Izuzetak su Poljska i Češka. Smanjena je prognoza i za američki rod jabuke, na 4,6 miliona t.

Preskupo skladištenje i mala veličina plodova

WAPA je povodom revizije prognoze od svojih članova primila povratne informacije o izazovima s kojima se susreću. Veliki problem je nedostatak sezonskih radnika i previsoke cene električne energije.

Skladištenje je skupo (Foto: Depositphoto/alex.wolf)

Za voćare je postalo preskupo da skladište rod u hladnjačama, a deo bi se mogao odreći berbe kako bi izbegli finansijski minus jer neće moći da nadoknadi troškove proizvodnje. Ovi faktori predstavljaju veliku zabrinutost za konačni rod i konkurentnost proizvođača, a ugrožavaju kontinuitet poslovanja sektora.

Više je industrijskog voća

Toplotni talas i suša su snažno delovali na voćarsku proizvodnju. Usled nedostatka vlage plodovi će biti sitniji. Takođe, slabija je njihova obojenost. Proizvođači imaju veći udeo industrijske jabuke i kruške, jer plodovi ne zadovoljavaju standarde za konzumnu upotrebu.

Razvoj sezone će se pratiti, a WAPA će prilagođavati prognozu kako se berba bude završavala. Prioritet će biti osiguranje lanca snabdevanja i stvaranje uslova da uzgajivači budu u mogućnosti da povrate ogromna povećanja troškova, očuvati kontinuitet ponude i stimulisati potrošnju.


Tagovi

WAPA Skladištenje voća Berba jabuke Rod jabuka Rod krušaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]