Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj pčela
  • 04.04.2021. 10:00

Smešom cvetnog praha više sorti do većeg prinosa voća

U proizvodnji u voćarstvu, izuzev oraha i leske gde je oprašivanje vetrom, oprašivanje insektima je skoro isključivo pčelama, ističe stručnjak za voćarstvo PSSS Požarevac Milena Zafirović.

Foto: Depositphotos/TesAnka
  • 147
  • 180
  • 0

Značaj pčela u voćarskoj proizvodnji je nemerljiv. Za redovan rod, dobru krupnoću, oblik i boju ploda ogroman uticaj imaju ovi insekti i njihovo prisustvo tokom cvetanja voćaka. Svaki cvet je specifične boje, veličine, oblika, građe, mirisa, a sve je u cilju da se privuče medonosna koji će oprašiti cvet.

U proizvodnji u voćarstvu, izuzev oraha i leske gde je oprašivanje vetrom, oprašivanje insektima je skoro isključivo pčelama, ističe stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Milena Zafirović.

Košnice rasporediti po celom voćnjaku

Poseta cvetu je u cilju uzimanja nektara i cvetnog praha, potrebnog za život i razmnožavanje pčelinjeg društva, a uzgredni posao, koji je voćarima prioritetan, oprašivanje je nanošenjem polena na žig tučka, što rezultira oplodnjom i stvaranjem ploda, kao krajnjeg cilja u proizvodnji u voćarstvu. Naučno je dokazano da oplodnju smešom cvetnog praha - više sorti u okviru iste voćne vrste, što najmasovnije obezbeđuju pčele u prirodi, dobijaju se veći prinosi, krupniji, kvalitetniji i bolje obojeni plodovi.

Da bi dala što veći efekat u vreme cvetanja potrebno je da je što bliža cvetovima. Smatra se da je najveći efekat kada je udaljenost insekta od paše do dva kilometra, a da je dosta slab ukoliko je udaljen četiri i više kilometara kada ostvaruje manji broj letova i poseti manje cvetova, naglašava požarevački stručnjak.

Brzina leta je 35-45 km/čas po tihom vremenu, odnosno 14-28 km/čas po vetrovitom vremenu. Ako je u vreme cvatanje toplije, sunčanije i bez vetra, može zadovoljiti manji broj košnica. Ukoliko je vetrovitije i hladnije, broj košnica treba povećati, a najbolje rasporediti po celom voćnjaku. Raspoređuju se u vreme cvetanja, a najbolje je da se unose se u voćnjak kada je otvoreno 10-15 odsto cvetova. Ranije ih ne treba unositi, kako se pčele ne bi orijentisale na cvetove korova i drugih biljaka koje cvetaju.

Dva do tri društva po hektaru

Smatra se da je u punom cvetu voćaka potrebno obezbediti dva do tri pčelinja društva po hektaru površine. Vrednost ovih insekata kao oprašivača posebno je značajna kada se dešava eksplozivno cvetanje. Pored dobijanja većih prinosa voća plodovi su lepšeg izgleda, pravilnijeg oblika, transportabilniji su i duže traju. Zatim, sadrže više šećera, vitamina, mikroelemenata, belančevina, mineralnih materija, postižu bolju cenu na tržištu i drugo. Prinos nekih voćnih vrsta sa ovim putem može se povećati za nekoliko puta, navodi Zafirovićeva.

Revizorski sud EU: Mere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neefikasne

Kako smo ranije pisali, u Evropskoj uniji 78 odsto vrsta divljeg cveća i 84 odsto poljoprivrednih vrsta bar delimično zavisi od oplodnje uz pomoć insekata. Ono omogućuje veću raznolikost i veći kvalitet voća, povrća, orašastih plodova i semenki.

Iako ne postoji dovoljno podataka za stvaranje jasne slike, postoje dokazi o značajnom padu broja oprašivača, prvenstveno zbog delovanja čoveka. Najviše podataka dostupno je o pčelama i leptirima i oni pokazuju da je jedna od deset vrsta u Evropi u opasnosti od izumiranja.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Oprašivači Pčele Oplodnja cvetova Milena Zafirović Pčele


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.