Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč stručnjaka
  • 19.07.2024. 09:00

Smotavac i trulež ugrožavaju proizvodnju jabuka. Koje mere treba sprovesti?

U zasadima sa letnjim sortama, jabuke su u završnim fazama sazrevanja i fokus u zaštiti je od prouzrokovača truleži ploda.

Smotavac i trulež ugrožavaju proizvodnju jabuka. Koje mere treba sprovesti?
Foto: Shutterstock/Vilor
  • 119
  • 22
  • 0

Smotavac, trulež plodova jabučastog voća i gorka trulež, štetočine su na koje proizvođači jabuka treba posebno da obrate pažnju u ovom periodu, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).  

Vodeće sorte, poput Ajdareda, Zlatnog delišesa, Jonagolda i Greni Smit, su u zavšnim fazama razvoja ploda i sada je veoma važno sačuvati plodove od najznačajnije štetočine, jabukinog smotavca

"Vizuelnim pregledima plodova i listova jabuke se uočavaju položena jaja. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije te štetočine", navode u PIS- u.

Kako bi se sprečilo ubušivanje gusenica u plodove sada se preporučuju mere zaštite insekticidima na bazi aktivne materije:

  • spinetoram 0,3-0,4 kg/ha ili
  • cijantraniliprol 0,06% ili
  • spinosad 400 ml/ha ili 0,5 l/ha ili
  • emamektin benzoat 0,25-0,3%.

"Budući da je pred nama berba letnjih sorti, u ovom momentu je potrebno naglasiti značaj mera kojima se utiče na smanjenje gubitaka u skladištu, produženje vremena čuvanja i duže držanje plodova u marketima."

Stručnjaci preporučuju proizvođačima oprezno manipulisanje plodovima tokom berbe i izbegavanje mehaničkih oštećenja. Važno je skladištenje i čuvanje plodova u adekvatnim uslovima, odnosno odgovarajućem skladišnom prostoru, kao i hemijske mere zaštite plodova od skladišnih bolesti.

Trulež tokom skladištenja

U zasadima sa letnjim sortama, jabuke su u završnim fazama sazrevanja i fokus u zaštiti je od prouzrokovača truleži ploda. Kako smo ranije pisali, trulež se razvija kako u voćnjacima, tako i u skladištima. U taj prostor gljivična oboljenja dolaze sa plodovima iz voćnjaka gde su se razvili tokom vegetacije.

Za zaštitu od prouzrokovača smeđe ili mrke truleži plodova, gorke truleži plodova, plave truleži i drugih patogena koji se javljaju na jabukama tokom skladištenja, preporučuje se primena nekog od  fungicida na bazi aktivne materije:

  • tebukonazol+fluopiram 0,075% (karenca 14 dana) ili
  • trifloksistrobi 150-200 g/ha (karenca 14 dana) ili
  • boskalid+piraklostrobin 0,8 kg/ha (karenca 7 dana) ili
  • fludikosonil 1l/ha(karenca 3 dana) ili
  • pirimetanil+fludioksonil 1,6 l/ha (karenca 3 dana) ili
  • Bacillus subtilis 2% ili  1% (karenca 3 dana).

Neophodno je strogo vođenje računa o karenci. Takođe, u uslovima tropskih temperatura efikasnost preparata se smanjuje, pa tretmane treba sprovesti u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita jabuke Trulež jabuke Jabukin smotavac Karenca PIS Skladištenje jabuka


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]