Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trulež plodova
  • 22.12.2021. 16:00

Protiv truleži plodova jabuke kombinovanjem mera

U toku sezone, ukoliko je u voćnjaku prisutna bakteriozna plamenjača, neophodno je ukloniti zaražene i osušene delove biljke jer oni mogu biti naknadno kolonizovani gljivom i na taj način služiti kao izvor inokuluma.

Foto: Depositphotoss/luanateutzi
  • 172
  • 13
  • 0

Trulež plodova jabuke je veoma značajna jer se razvija kako u voćnjacima tako i u skladištima. U taj prostor gljivična oboljenja dolaze sa plodovima iz voćnjaka gde su se razvili tokom vegetacije. Trulež plodova izaziva nekoliko vrsta gljiva od kojih se najčešće uočavaju simptomi gljiva prouzrokovača mrke truleži ploda (Monilinia fructigena) i gorke truleži ploda (Colletotrichum gloeosporioides), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Mrka trulež ploda češće napada plodove, a retko cvetove i grančice. Ređe su napadnuti mladi plodovi, i kada su zahvaćeni oni nekrotiraju, istrule i opadaju. Na mestu zaraze javljaju se kružne koncentrične, svetlosmeđe pege koje se brzo proširuju, tkivo u okviru pega truli i pega se brzo povećava. Na obolelim delovima ploda parazit formira karakteristična tela, u vidu koncentričnih krugova, što je pouzdan znak za identifikaciju moniliozne truleži.

Gorka trulež ploda izaziva na plodovima jabuke kružne pege koje počinju na ranama ili lenticelama i postepeno se šire. Na jednom plodu može biti više pega. One se postepeno šire zavisno od temperature, spajaju se i dovode do potpune truleži ploda. Gljiva formira toksine koji zaraženom plodu daju gorak ukus, po čemu je i bolest dobila ime.

Spore gljive se prenose vetrom ili kišom

Patogeni prouzrokovači prezimljavaju u mumificiranim plodovima koji nisu uklonjeni sa grana ili padnu na zemlju. Sledećeg proleća na mumificiranim plodovima se formiraju plodonosna tela gljiva koja služe za dalje širenje infekcije. Ova oboljenja se više javljaju u drugom delu vegetacije i u uslovima povećane vlažnosti. Pomoću vetra ili kiše, spore gljiva se prenose na mlade i zrele plodove i tako ih inficiraju.

Suzbijanje prouzrokovača se najbolje postiže kombinovanjem agrotehničkih i hemijskih mera borbe. Neophodno je pre svega iz voćnjaka ukloniti mumificirane plodove i odstraniti rezidbom osušene drvenaste delove. U toku sezone, ukoliko je u voćnjaku prisutna bakteriozna plamenjača, neophodno je ukloniti zaražene i osušene delove biljke jer oni mogu biti naknadno kolonizovani gljivom i na taj način služiti kao izvor inokuluma.

Koje su bolesti jabuke i kruške u skladištu

Kako smo ranije pisali, pre skladištenja često je neophodno da se plodovi tretiraju da bi se izbegli mogući rizici od pojave fizioloških promena na plodovima i pojave oboljenja u toku čuvanja. U nedostatku kalcijuma plodovi brzo propadaju čak i kada su zadovoljeni svi uslovi u skladištu.

Hemijske mere zaštite podrazumevaju primenu fungicida radi suzbijanja insekata da bi se sprečila oštećenja i u fazama sazrevanja plodova, kada su oni i najosteljiviji na infekcije pomenutim patogenom, kao i jesenji tretman preparatima na bazi bakra, u fazi kada opadne oko 70 odsto lisne mase, a koji ima za cilj smanjenje infektivnog potencijala patogena.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Trulež jabuke Gorka trulež Mrka trulež Prognozno-izveštajna služba Spora gljive


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...