Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni nar
  • 11.06.2020. 18:00

Sočan i sladak: Crni nar uskoro na evropskom tržištu

Plodovi su mu srednje krupni, slični kao i kod ostalih sorti. Prepoznatljiv je po crnoj koži koja kada sazri dobije tamno ljubičastu boju. Iznutra je potpuno crven, a ističe se i svojom sočnošću, sitnim semenkama i jako slatkim ukusom.

Foto: Facebook/ Fertviher
  • 244
  • 29
  • 0

Kupci će uskoro imati priliku da uživaju u slatkom, crnom naru. Sorta R36, koja je dobila komercijalno ime Black Candy (crna bombona, op.a.), biće u Španiji registrovana kao zaštićena, piše Fresh Plaza

Još od 2005. godine poljoprivredni proizvođači tragaju za novim sortama nara primenom metode ukrštanja i hibridizacije, a ova vrsta je prvi put dobijena pre pet godina. Privukla je pažnju uzgajivača naročitom bojom i jako slatkim ukusom.

"Plodovi su mu srednje krupni, slični kao i kod ostalih. Prepoznatljiv je po crnoj kori koja kada sazri dobije tamno ljubičastu boju. Iznutra je potpuno crven, a ističe se i svojom sočnošću, sitnim semenkama i jako slatkim ukusom", rekao je njegov proizvođač iz Fertvijera.

Plasiranje samo na određena tržišta

"Od prve objave na društvenim mrežama primili smo mnogo poziva i za njega postoji veliko zanimanje. Trenutno ćemo ga samo mi prodavati, a u budućnosti želimo da postignemo ekskluzivni dogovor sa prodavcem dobro pozicioniranog i priznatog brenda koji je usmeren na tržište premijum voća. Naravno, moraćemo da imamo zaštićenu oznaku kao i tržišni naziv, 'Crna bombona'“, pojašnjava uzgajivač.

Osim kao sveže voće, iz Fertvijera veruju da bi ova sorta mogla da ima veliki potencijal u industriji sokova, čajeva, ali i kozmetike. Kako pojašnjavaju, čekaju još neke studije koje se sprovode i koje bi trebalo da potvrde kako crno voće ima jedinstvene hranjive sastojke zbog kojih se izdvaja od svih ostalih.

Pored Crne bombone, Fertvijer uzgaja i prodaje crveni nar Supreme, koja je takođe jako tražen u Španiji.

"Iako smo uspeli da dobijemo brojne zanimljive sorte, baš kao i naši partneri u sektoru, verujemo da nije potrebno zasititi tržišta i da treba da se fokusiramo samo na one koje pružaju nove karakteristike", poručuje proizvođač.


Tagovi

Crni nar Black Candy Zaštićeno Ukrštanje Sorte Fertviher


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer