Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi Slankamen
  • 29.04.2023. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Slankamen

Solarni paneli - za čistiju i jeftiniju proizvodnju

Zemljoradnička zadruga Voćar iz Novog Slankamena počela je ugradnju solarnih panela čime će godišnje uštedeti i preko sto hiljada evra za potrošenu električnu energiju. Investicija za budućnost, kažu u toj zadruzi i najavljuju nova ulaganja.

Foto: Depositphoto/PetroP (Ilustracija)
  • 104
  • 9
  • 0

Posebna po tome, što su je osnovala 42 porodična gazdinstva iz Novog i Starog Slankamena, Slankamenačkih Vinograda, Maradika i Novih Karlovaca, Zemljoradnička zadruga Voćar iz Novog Slankamena pionir je u mnogim drugim poduhvatima. Jedan od njih je projekat koji se odnosi na izgradnju solarne elektrane kapaciteta 500 kilovata i koji je nedavno i započet.

"Ovo je izuzetno važan projekat za našu Zadrugu, ali i čitav region. Njegova vrednost je milion evra, a od toga 300 hiljada evra su iz IPARD-a, deo iz različitih konkursa, a ostatak su naša sopstvena sredstva koja smo obezbedili kreditom", kaže direktor ZZ Voćar Novi Slankamen Nikola Kotarac.

"Naša elektrana će imati snagu od 500 kW, sa krova i sa zemlje. Ovu investiciju smo realizovali sa željom da modernizujemo našu proizvodnju, da je osavremenimo i tako zadržimo našu decu da ostanu na svojim imanjima, a ne da odlaze u inostranstvo i rade kao konobari ili kuvari. Oni treba da ostanu ovde i bave se poljoprivredom, u ovom slučaju proizvodnjom kvalitetnog voća."

Podrška institucija veoma važna

Podršku u ovom poduhvatu ZZ Voćar dobila je od Opštine Inđija, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, kao i Privredne komore Vojvodine, koji su pozdravili ovaj korak napred ka unapeđenju razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Inđija.

"Za opštinu Inđija je veoma važno što ima jednu ovakvu zadrugu. Ovi ljudi se na ozbiljan način bave poljoprivredom, uzgojem voća, ozbiljno pistupaju toj proizvodnji, što su i dokazali izgradnjom ove elektrane, jer zelenu energiju na najbolji način povezuju sa poljoprivredom i na kraju će imati značajne benefite", rekao je šef Kabineta predsednika opštine Inđija Nemanja Milojević i dodao da će opština sa svoje strane ovakve ideje i ovakve poljoprivrednike uvek da podrži.

Obezbediće se bolja i jeftinija proizvodnja (Foto: Zlatko Markovinović)

Iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Saša Igić, istakao je da solarna elektrana obezbeđuje čistu, zelenu energiju, uz čistiju poljoprivredu.

"Ovo je izuzetno važno jer se obezbeđuje bolja i jeftinija proizvodnja, a ova investicija zemljoradničkoj zadruzi počeće da se vraća za sedam godina", rekao je Igić dodajući da su benefiti od ove investicije veoma veliki, u šta će se članovi zadruge veoma brzo uveriti.

Plan je širenje kapaciteta

Mladen Petković iz Privredne komore Vojvodine, rekao je da će Voćar iz Novog slankamena sada imati stabilno snabdevanje elektirčnom energijom, što obezbeđuje sigurniju proizvodnju.

"Ova zemljoradnička zadruga je inovativna, jer realizuje dobre ideje, a ovo je već treći projekat takve vrste koji se sprovodi u delo. Ovaj projekat je podjednako važan kako za Zadrugu i za proizvođače, odnosno voćare u tom kraju, tako i za čitav region Srema koji je uostalom i prepoznatljiv po uspešnim i vrednim poljoprivrednim proizvodjačima", rekao je Petković.

Kako su istakli predstavnici ZZ Voćar, nakon realizacije izgradnje solarne elektrane nastavice sa proširenjem kapaciteta, te planiraju da postave još jedan broj panela koji će omoguciti još veće uštede. Na obeležavanju početka radova na izgradnji solarne elektrane istaknuto je, između ostalog, da će zahvaljujući solarnim panelima biti ostvarena godišnja ušteda električne energije od oko 100 hiljada evra.

Prema rečima direktora Nikole Kotarca, plan je da pre završetka prve, otpočnu i sa radovima na izgradnji druge solarne elektrane.


Tagovi

Solarna elektrana ZZ Voćar Novi Slankamen Nikola Kotarac Nemanja Milojević Solarni paneli Saša igić Ušteda energije Mladen Petković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".