Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte višanja
  • 16.06.2017. 12:00

Sorta prima brend Feketića

Prima ili crna višnja je brend Feketića, koja se sadi još od 70tih godina. Interesovanje je još veće, ali proizvodnja još uvek ne zadovoljava potražnju.

Foto: Hans / Pixabay
  • 2.903
  • 501
  • 0

Prima ili crna višnja u Feketiću se gaji još od sedamdesetih godina. Tada se izvozila u Nemačku, a iako je proizvodnja značajno smanjena, kupci nikada nisu prestali da je traže. Ona je autohtona, zaštićena vrsta.

Ekonomski i turistički potencijal

S obzirom na to da za ovu višnju postoji interesovanje, Bela Bojtoš, predsednik Saveta Mesne zajednice Feketić kaže za RTV da je treba iskoristiti u ekonomskom i turističkom smislu:

"Prima ima 70% više antioksidanasa od bilo koje druge sorte na svetu. Iako su počele da se sade velike parcele i dalje nema dovoljno u odnosu na potražnju".

Rod nije dobar ove godine

Sadnica prime u Feketiću ima više desetina hiljada i svake godine ih je sve više. Eva Konc uzgaja ovu višnju, a plod prerađuje u sirup za sok, liker, rakiju, pekmez. Kaže da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima, ali da rod ove godine ipak nije dobar.

Foto: Hans / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Bela Bojtoš Eva Konc Prima Feketić Crna višnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.