Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremen voćnjak
  • 03.07.2018. 12:15

Špalir sadnja jabuke - kvalitet ispred kvantiteta

Jabuke u špaliru ne zahtevaju jesenje zalivanje, ni suviše đubrenja, daju od 50 do 85 tona po ha, a smanjeni su troškovi rezenja i berbe jer se svi radovi obavljaju "sa zemlje".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 5.767
  • 209
  • 0

Sve više ozbiljnih proizvođača jabuke odlučuje se za savremeniji pristup uzgoju voća u gustoj ili takozvanoj špalir sadnji. Samo u šumadijskom okrugu pod ovakvim intenzivnim zasadima ima oko 700 ha, a najviše se primenjuje za kruške i jabuke, zbog smanjenog porasta stabla i odgovarajućeg obima krune.

"U špalirsku sadnju jabuke spadaju stabla voćaka malih dimenzija, koji omogućavaju sadnju sa manjim razmakom, što znači veći broj biljaka, ali i veći prinos po hektaru. U špaliru se poljoprivrednici više baziraju na kvalitet, a ne na kvantitet plodova. Zbog dobre osvetljenosti, krune plodovi dobro razvijaju dopunsku boju, imaju visok sadržaj rastvorljive suve materije i dobar ukus”, kaže stručnjak za voćasrtvo PSSS Kragujevac Biljana Milosavljević.

Špalir sadnja zahteva i predpripremu

Manja stabla voćaka bolje iskorišćavaju sunčevu energiju, a kvalitet plodova zavisi od stepena osvetljenja, jer se sve hranljive materije usmeravaju ka stvaranju ploda, a ne drveta. Manja stabla sade se sa manjim razmakom, što znači više stabala po jedinici površine. Voćke manje bujnosti ranije rode, a to znači i povećan prinos u odnosu na klasičan jabučar. Ipak, špalir sadnja zahteva i predpripremu.

Biljana
Biljana MIlosavljević: "U špaliru se poljoprivrednici više baziraju na kvalitet"

"Najpre treba odabrati parcelu na kojoj bi pravac redova bio sever- jug, a pre podizanja zasada obavezno uraditi agrohemijsku analizu zemljišta i agromeliorativno đubrenje. Zemlja mora biti dobro usitnjena, pa je neophodno uraditi podrivanje na dubini od 60 do 70 cm. Takav tip sadnje zahteva i ograđivanje kao zaštitu od glodara, postavljanje sistema za navodnjavanje i protivgradnu mrežu”, kaže Milosavljevićeva.

Potrebno je od 1.600 do 2.300 sadnica po hektaru

Pravilnom obradom zemljišta uspostavljate povoljan vodni, vazdušni i toplotni režim. Sistem za navodnjavanje "kap po kap" je poželjan ukoliko sadite voćke u proleće, jer je jabukama u početku neophodna voda za razvoj. Važna stavka špalir sadnje jabuka jeste podloga na kojoj se kalemi, naročito kad je u pitanju razmak između sadnica zbog bujnosti. Jabuka se najčešće sadi na podlozi M9, što znači da je razmak za slabo bujne sorte između redova 3,5 metra, a između sadnica do 1,25 m, za srednje bujne sorte 3,5 x 1,5m, a za bujne sorte 3,5 x 1,75 m. Za jednu od ova tri načina sadnje potrebno je od 1.600 do 2.300 sadnica po ha. Kao jedinu manu stručnjaci navode velika početna ulaganja u vidu baš većeg broja sadnica i opreme. Međutim, uloženo se vraća već u prvih par godina uzgoja.

Jabuke
Jabuka se najčešće sadi na podlozi M9

"Isplativost sa punom opremom (navodnjavanje, protivgradna mreža, đubrenje) vidi se već u četvrtoj godini nakon sadnje. Prinosi jabuke u špaliru po jednom hektaru iznose od 50 do 70 tona u zavisnosti od sorte, a sami izvoznici više se odlučuju na jabuke iz špalira, jer je veća isplativost", ističe Biljana Milosavljević.

Ta veća isplativost se pre svega odnosi na plodove jabuka koji su u 90 odsto slučajeva prve klase u ukupnom prinosu. Jabuke u špaliru ne zahtevaju jesenje zalivanje, ni suviše đubrenja, daju od 50 do 85 tona po ha, a smanjeni su troškovi rezenja i berbe, jer se svi radovi obavljaju "sa zemlje".


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kruška Špalir Gusta sadnja Mala stablja Biljana Milosavljević PSSS Kragujevac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...