Pretraživanje tekstova
Da li vam se dešava da borovnica odjednom počne da se suši tokom leta, naročito nakon berbe?
Plamenjaču uzrokuje gljivica Phomopsis vaccinii. U pojedinim zasadima, ona je dočekala nedavne kiše i počela da napada grmove.
Najbolji dokaz da je grm napadnut je iznenadno žućenje i smeđa boja pojedinačnih grana koje se suše od vrha ka dnu izdanka, odnosno, žbunova.
Ostali deo žbuna ostaje zdrav. Listovi dobijaju pege koje se brzo šire, bilo iz sredine, bilo sa rubova. Iako se simptomi bolesti pojavljuju u slučaju mnogo padavina tokom proleća, do pojave iste može doći i tokom kasnog leta, naročito nakon dužih sušnih perioda.
Upravo se takva situacija desila posle nedavnih padavina. Gljivica se aktivirala, a iako ima lišća na grmovima, olakšavajuća okolnost je što je berba završena.
Što se tiče zaštite, prvo što bi trebalo da se uradi jeste da se orežu zaraženi izdanci i izbace iz zasada. Dobro bi bilo da se često obavlja dezinfekcija makaza. Odmah nakon rezidbe može se primeniti krečni sumpor ili bakar, ali u manjoj dozi, jedan kilogram u 100 litara vode krečnog sumpora ili litra bakra, najbolje bakarnog hidroksida, takođe u 100 litara vode. Hidroksid će duže ostati na grančicama i listovima, a dovešće i do bržeg opadanja listova.
Isto bi trebalo obaviti još jednom tokom novembra i decembra, kada opadne svo lišće, a za svaki slučaj, i naredne godine pre cvetanja.
Bakar i krečni sumpor dozvoljeni su u organskoj proizvodnji, a od ostalih sredstava može da se koristi 30%-tni hidrogen peroksid, u dozi litra u 50 litara vode, kurkuma ili sredstva na bazi smeđih i zelenih algi obogaćena jodom.
Takođe, svako zadržavanje vode oko borovnica može da izazove novi napad i potpuno propadanje žbunova. Zato je od velike važnosti da grmovi borovnica budu izdignuti.
Tagovi
Plamenjača borovnica Hidrogen peroksid Krečni sumpor Bakarni hidroksid Jod
Autor
Više [+]
Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!