Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 19.11.2016. 15:00

Spoj proizvodnje rakije i pčelarenja

U selima je sve manje mladih ljudi. Retki su oni koji ostvarenje životnih ciljeva vide u poljoprivredi. Jedan od izuzetaka je Stefan Karajanković iz Bariča kod Obrenovca, koji je perspektivu prepoznao upravo u pčelarenju i voćarskoj proizvodnji, a posebno u proizvodnji rakije.

Foto: Stefan Karajanković
  • 3.286
  • 857
  • 0

Mladi fudbaler Stefan Karajanković iz Bariča kod Obrenovca ljubav prema poljoprivredi je nasledio od dede, koji mu je i ostavio imanje u selu Dren. Od malena Stefan je pomagao u proljoprivrednim poslovima, što je uticalo da se prošle godine odluči na pokretanje sopstvene pčelarske i voćarske proizvodnje.

Prvu rakiju pekao sa 15 godina

Razgovor sa Stefanom započeli smo povratkom u prošlost, kada je imao 15 godina. Tada se Stefan prvi put uz pomoć oca oprobao u pečenju rakije, jer je dedu sprečila bolest da uradi taj posao. Rakiju su pekli od šljive sorte Čačanska rodna iz zasada površine pet ari. Posle prvog iskustva Stefan je nastavio da se bavi proizvodnjom rakije uglavnom za sopstvene potrebe i poklon. Taj zasad šljive sada je pri kraju eksplotacionog veka, a Stefan je podigao novi koji planira i da proširi. Ima jasan cilj, da svo proizvedeno voće pretoči u rakiju.

"Imam imanje od 70 ari u Drenu i 20 ari u Bariču. Prošle godine sam u Drenu zasadio šljivu sorte Čačanska lepotica, a ove godine i dunju. Špalirsku krušku Viljamovku i jabuku Zlatni delišes sam zasadio u Bariču. Za sada za proizvodnju rakije najvećim delom otkupljujem voće, dok moje ne stigne", objašnjava Stefan koji je ponosan i na nagradu koju je ove godine osvojio na Festivalu rakije u Obrenovcu.

"Ovaj festival se održava već osam godina, ali je ovo bila prva da sam učestvovao. Za rakije od dunje i kruške Viljamovke sam osvojio drugo mesto, a za rakiju od šljive, treće. Planiram da učestvujem i na Rakija festu", kaže Stefan.

Samouki pčelar

Ovog proleća Stefan je počeo da se bavi i pčelarenjem. Rojeve je kupio, a košnice sam pravi. "Kupio sam mašine za pravljenje košnica, uglavnom sam po internetu dosta čitao, u tome sam samouk. Rojeve sam kupio od prijatelja iz Obrenovca. Ovih dana planiram da se učlanim u pčelarsko udruženje. Malu pomoć u radu imam od dedinog prijatelja i komšije, ali pošto je on star i bolestan, ne želim previše da ga opterećujem", priča Stefan.

Prema njegovom shvatanju ono što najviše nedostaje poljoprivrednicima pa i njemu je siguran otkup proizvoda. "Teško je proizvesti, a kamoli prodati. Siguran otkup je ono što nedostaje poljoprivrednicima. Trebalo bi da se formiraju zadruge, da otkup rade ljudi iz Srbije i da profit ostane u državi. Stranci dođu i sve otkupe po veoma niskim cenama," smatra Stefan uz konstataciju da nema baš puno mladih zainteresovanih za bavljenje poljoprivredom, u pčelarstvu još i ima neko mlađi, ali u proizvodnji rakije nema.

Foto: Stefan Karajanković


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Rakija Pčelarstvo Obrenovac Mladi Poljoprivreda


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".