Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 30.05.2014. 09:30

Srbija izgubila čitav urod trešanja i jagoda

Elementarna je nepogoda osobito zadesila voćarski kraj i očekuju se veliki gubici u izvozu. Čitava je godišnja proizvodnja trešnji i jagoda izgubljena.

Foto: depositphotos.com
  • 619
  • 62
  • 0

Očekuje se da će poplave koje su nedavno pogodile Srbiju, svoj odraz imati i na izvoz voća, osobito trešnji i jagoda. Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta Beograd, rekao je za portal Biznis i finansije da su poljoprivredne kulture u poplavama direktno pogođenim područjima potpuno uništene. Budući da je elementarna nepogoda osobito zadesila voćarski kraj, očekuju se gubici u izvozu. Napominje da je čitava godišnja proizvodnja trešnji i jagoda - izgubljena.

Gubitak u ovogodišnjem izvozu

Profesor Ševarlić napominje da se očekuju i prve zvanične procene štete, a trenutno je procenjeno nekoliko miliona evra gubitka ovogodišnjeg izvoza. Osim štete na uništenim zasadima, trošak će predstavljati i potreba za ponovnom setvom ratarskih kultura. Poplave su veliku štetu izazvale i u stočarstvu, osobito svinjogojstvu. "Srbija je već nekoliko puta bila pogođena velikim poplavama, a učestalost se nepogoda može očekivati iu budućnosti", napominje Ševarlić te ističe da je u sledećem periodu neophodno da država izradi priroritet postojećih infrastrukturnih projekata.

Oslabljena kupovna moć

Ekonomist Saša Đogović, problematiku je izneo sa finansijske strane, napominjući da će se ovogodišnja elementarna nepogoda odraziti i na slabljenje kupovne moći stanovništva, budući da se očekuje da će cene voća i povrća otići "u nebo". Đogović očekuje i smanjenje procenjenog BDP - a te probijanje ciljane godišnje inflacije od 4,5 odsto.

Osim useva, na pogođenim su područjima stradala preduzeća, a veliku su štetu pretrpele i saobraćajnice. Poljoprivredni proizvođači i ostali nastradali u nedavnim poplavama, iščekuju jul i rebalans budžeta, prilikom čega se očekuje odluka o novčanoj podršci za sanaciju nastradalih područja.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poplave Srbija Izvoz Štete Proizvodnja Jagode Trešnje BDP Kupovna moć Miladin Ševarlić Saša Đogović Elementarna nepogoda Sanacija


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.