Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakije
  • 28.11.2023. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Šid

Sremska rakija sve traženija - šta najviše?

Poslednjih nekoliko godina u Sremu je sve više destilerija iz kojih se na tržišta plasira kvalitetna rakija. Najviše je šljivovice, ali ne fali ni ona od kruške ili kajsije.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 203
  • 56
  • 0

Sve više mladih Sremaca se odlučuje na podizanje zasada voća i vinove loze, a samim tim i na proizvodnju vina i rakije. Izuzetno dobar geografski položaj Srema i blizina Fruške Gore osnovni su razlog za bavljenje voćarstvom i vinogradarstvom, a u poslenje vreme sve više je i destilerija, što je garant da će ova proizvodnja i opstati.

Miloš Mrkšić iz Šida je dobar primer mladog voćara koji svoju budućnost vidi upravo u proizvodnji rakije i vina. Ovim poslom se bavi celokupna njegova porodica, a on poslednjih nekoliko godina. Za to vreme uspeli su, kažu, da na tržište izbace prepoznatljive rakije sa brendom Mrkšić.

"Trudimo se da proizvodimo vrhunski kvalitet. Nešto što bih ja izdvojio je svakako vrhunska rakija od dunje koja odležava minimum tri godine u hrastovom buretu, odnosno barik dunja. Imamo i belu dunju koja odležava u inoks tankovima. Pored rakije od dunje, proizvodimo i šljivovicu, kao i rakiju od jabuke, koje su takođe vrhunskog kvaliteta", kaže Mrkšić.

Arsenal Mrkšićevih rakija 

Pored ovih rakija, koje su već pronašle put do potrošača, Mrkšići iz Šida su veoma ponosni i na još jedan vrhunski proizvod, a to je muskant loza.

"To je specifičan proizvod, pogotovo ovde, za područje Srema i Fruške Gore. Upravo zbog toga, veoma smo ponosni i gde god da odlazimo, na bilo koju manifestaciju gde preovladavaju rakije od šljive ili kajsije na primer, mi ponosno kažemo da naša lozovača nosi autohtoni pečat naše Fruške Gore", ističe ovaj proizvođač.

Situacija u voćarstvu sve bolja?

U sortimentu Mrkšića su i razne vrste likera, koji se poslednjih godina sve više traže, a to je samo potvrda kvaliteta onog što izlazi iz šidske destilerije ove porodice. Sada je sve drugačije u odnosu na predhodne godine, a ovaj proizvođač kaže da je situacija u voćarstvu i vinogradarstvu sve bolja.

"Generalno gledajući, voćarstvo i vinogradarstvo su u sve boljoj poziciji u odnosu na neko prošlo vreme. Ja se poslednjih sedam godina bavim tom granom poljoprivredne proizvodnje, ali i proizvodnjom rakije. Moja porodica se time generacijama bavila, nekada samo za sopstvene potrebe i možda kao poklon nekome, ali se vremenom ta praksa promenila. Od kada sam ja ušao u mnoge tajne ovog posla i od kada sam ga usavršio, počeli smo proizvodnjom rakije ozbiljnije da se bavimo", kaže naš sagovornik.

Bez posvećenosti nema rezultata

U ovaj posao je, kako kaže, uložio lični entuzijazam, puno ljubavi, dosta vremena - što je negde moralo da donese rezultat.

Trud i znanje posle nekog vremena se isplate

"Posvećenost ovom poslu mora da se isplati i ne može da se radi samo godinu-dve dana. Pravi rezultat dolazi posle nekoliko godina posvećenog rada, prvenstveno da bi se dobio kvalitet, koji u stvari i jeste garant da će, u našem slučaju rakije, naći put do potrošača koji su veoma probirljivi, tako da mi proizvodjači moramo biti veoma obazrivi i veoma voditi računa o tome. Tu prvenstveno mislim i na sirovine od kojih pravimo rakiju", kaže Mrkšić dodajući da oni nešto proizvode na svom gazdinstvu, a nešto kupuju od poznatih proizvođača u čiji kvalitet voća su sigurni. 

Njihove rakije za sada dobro prolaze na tržištu. Prodaju ih na raznim manifestacijama, ali i na kućnom pragu, a očekivanja su da će već sledeće godine biti zastupljene i u rakija šopovima širom naše zemlje.


Tagovi

Miloš Mrkšić Rakije Mrkšić Barik dunja Bela dunja Muskant loza Rakija šopovi


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".