Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 12.03.2022. 16:30

Šta ne propustiti kod rezidbe višnje za olakšanu berbu?

U proizvodnji višnje kvalitet plodova postao je problematičan zbog crvljivosti i velikog broja sitnih plodova koji otkupljivačima ne odgovaraju, zato treba obratiti pažnju na rezidbu.

Foto: Ivica Milosavljević
  • 584
  • 105
  • 0

S obzirom na pravilo da se svaka voćna vrsta orezuje na svojstven način, isto važi i za način berbe. Pozicioniranje roda u krošnji, presuđuje efekte berbe, pa u slučaju višnje u našim zasadima beležimo nekoliko tehnika. Kada beremo uz pomoć tresača, najpre uklonimo grane koje nam smetaju i koje nas zasenjuju, kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad dr Nenad Magazin.

"Vibracija koju tresač prenosi od debla, preko primarne, sekundarne, tercijalne do rodnih grana biće sve slabija. Da bismo taj put skratili i regilisali dovoljnu rodnost, mi ćemu tu rodnu granu prekratiti i tako ćemo možda uklonili jedan dobar deo plodova, a pitanje je da li bi ti plodovi bili adekvatno ubrani i ako je ne orežemo kakav bi bio njihov kvalitet", ističe Magazin.

Prozračiti drvo

Podseća da je u proizvodnji višnje kvalitet plodova postao problematičan zbog crvljivosti i velikog broja sitnih plodova koji otkupljivačima ne odgovaraju.

Određenu pažnju posvetite i oblikovanju vrha

Velikim makazama se uklanjaju deblje granje i ozračuje se krošnja, a malim se rade razvođenja, tako da se ostavljaju položene grane, a one koje su uspravne se orezuju. Uklanjaju se one koje rastu prema deblu, a zbog tresača je bitno ukloniti i sitne grannčice koje rastu unutar drveta, a koje su zasenjene.

"Pravljenjem čepa možemo dobiti dve grane, i njegov efekat može biti jako dobar, ali treba znati koju dužinu čepova i kod kojih voćnih vrsta takve pravimo."

Kako definisati vrh i koji su još detalji rezidbe višnje, možete pogledati u sledećem videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Rezidba višnje Nenad Magazin Razvođenje grana Plodovi višnje Berba tresačem


Autor

Ivica Milosavljevic

Više [+]

Novinar emisije "Farma"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D