Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oniks
  • 01.04.2024. 18:00

Šta odlikuje novu sortu pomorandže oniks?

Iz Poljske stiže nova sorta pomorandže koja brže postiže optimalnu veličinu i boju u odnosu na druge, što omogućuje raniju berbu. Koliko košta?

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 88
  • 23
  • 0

Na tržištu se pojavila sorta pomorandže Oniks koju je razvila poljska kompanija "Genesis Fresh". Navode da je posebno atraktivnom čine kombinacija spoljne i unutrašnje boje koja je žarko crvena. 

Naučni dokazi o sadržaju antioksidansa

Da sadrži visok nivo antocijana (antioksidansi odgovorni za intenzivnu crvenu boju, op.ur.) u optimalnoj zrelosti, potvrdio je Institut za molekularnu i staničnu biologiju (IBMCP) u Valensiji, Španiji, piše Fresh Fruit Portal.

Slična je poznatoj sorti "Sanguinelli" (kasna polusezonska vrsta crvene pomorandže), s tim što Oniks ima tamnije meso, ali i koru te doseže veću veličinu.

"Iako su oniks i sangvineli uporedivi po organoleptičkom kvalitetu, Oniks se odlikuje time što ranije postiže optimalnu veličinu i spoljašnju boju, što omogućava i raniju berbu", rekao je izvršni direktor "Genesis Fresha" David Alba. Navodi i da pokazuje izuzetnu izdržljivost na stablu. 

Njena obojenost i čvrstoća idealni su, kaže, za tržišta širom Azije, Severne Amerike i Evrope. Zbog svog atraktivnog izgleda namenjena je i izradi koktela. 

Trenutno dostupna u tri evropske države

Ova pomorandža trenutno je dostupna u Velikoj Britaniji, Španiji i Nemačkoj.

Ko su najveći proizvođači narandži na evropskom tržištu?

Prodaje se po ceni od 0,99 evra po komadu, a pakuje u setove od tri ili pet komada.


Tagovi

Poljska Genesis Fresh Antioksidansi Antocijani Oniks Evropa Nova sorta pomorandže


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.