Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično voće
  • 03.11.2023. 07:30

Šta su aprium i pluot? Kakav im je ukus?

Aprium je hibrid kajsije i šljive, a pluot šljive i kajsije. Šta ih sve karakteriše, čitajte u tekstu.

Foto: Depositphotos/jiangtu
  • 1.013
  • 55
  • 0

Neobično voće je sve popularnije, a svoje mesto u ovoj grupi pronašla su dva hibrida.

Aprium je hibrid kajsije i šljive čiji genetski materijal čini 75 odsto kajsije i 25 odsto šljive. Botanički se identifikuje kao Prunus armeniaca x Prunus salicina.

Pluot je sličniji šljivama i njegov genetski materijal sadrži više karakteristika tog voća.

Pleni ukusom

Plodovi apriuma svojim izgledom podsećaju na kajsiju, a ukus je mešavina obe roditeljske linije. Pored toga ima notu ukusa maline, narandže, blago kiselkastu. Težina im je od 50 do 80 grama i prečnik do šest centimetara. Pokožica je glatka sa slojem slabih dlačica, svetlo narandžasta, na delovima rumena, a boja voćnog mesa je najčešće narandžasta, može da bude i crvena. Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina A i C, vlakana, proteina, minerala, posebno kalcijuma, gvožđa. Dozreva od kasnog proleća i početkom leta, a može da se koristi u svežem stanju i za pripremu slatke zimnice.

Stablo može da bude visoko od dva do pet metara. Odgovara im osunčana lokacija zaštićena od udara vetra. Ne podnose stagnaciju vode i treba im dobro drenirano zemljište. Od devedesetih godina prošlog veka napravljeno je mnogo sorti koje dozrevaju u različito vreme: flavorela, bela svit i hani gold. Prema načinu oprašivanja mogu da budu samooplodne i stranooplodne.

Slatki pluot 

Hibrid pluot ima manje plodove jajastog oblika i prečnika od dva do maksimalno sedam centimetara. Pokožica ploda je tanka, sjajna, glatka. Različiti varijeteti mogu da budu različito obojeni, jednobojni ili prošarani. Boja mesa varira pa tako može da bude bela, žuta, crvena, roza (naslovna fotografija, op.ur.), narandžasta.

Odlikuju se aromom meda, slađi su u odnosu na šljive ili kajsiju, manji je sadržaj kiselina. Vreme dozrevanja je od kasnog proleća do kasnog leta.


Tagovi

Aprium Pluot Hibrid šljive i kajsije Hibrid voća Karakteristike Novo voće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.