Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruška gora
  • 08.04.2016. 15:20

Šta zahteva uspešna voćarska proizvodnja?

Voćarska proizvodnja zainteresovala je porodicu Brnja iz Neština, još pre 15 godina. Tada su posadili prve kruške. Danas pod voćem imaju 10 hektara, a trenutno šire proizvodnju na jabuku.

  • 1.223
  • 58
  • 0

Voćarska proizvodnja zainteresovala je porodicu Brnja iz Neština, još pre 15 godina. Tada su posadili prve kruške, a ovo voće u to vreme baš i nije bilo popularno u ovim krajevima.

Ipak, porodica Brnja verovala je u budućnost te proizvodnje, a i računica je bila na njihovoj strani. Naime, od jednog hektara kruške moglo je da se zaradi mnogo više nego od hektara pod ratarskim kulturama. Pa iako voćnjak zahteva više rada, za ovu porodicu sumnje nije bilo. Opredelili su se za voćarstvo.

Danas imaju proizvodnju na preko 10 hektara, a u toku je i proširenje novim zasadima jabuke. Damir Brnja naglašava da je u ovakvoj proizvodnji veomo važno pratiti napredovanje struke i nauke, pa se tako i kod njih primećuje razlika između starih i novih zasada. Pored odgovarajuće tehnologije neophodno je i obezbediti navodnjavanje sistemom kap po kap da bi voćke imale dovoljne količine vlage u sušnim periodima godine. To se isplatilo već prošle godine, kada je suša prouzrokovala velike štete na zasadima koji nisu bili pod ovim sistemom.

"Prošle godine se pokazalo da je kruška, koja je bila pod sistemom navodnjavanja, bila mnogo krupnija i teža", kaže Damir Brnja.

O tome kakva je perspektiva jednog voćara danas i šta sve mora da obezbedi da bi bio uspešan saznajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Damir Brnja Neštin Kruška Jabuka Navodnjavanje Kap po kap


Partner