Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo u Sremu
  • 25.01.2018. 08:15

Stara Bingula: Izvoz voća u Rusiju

Stara Bingula ima 150 stanovnika, ali je voćarstvo sve zastupljenije. Raspolaže sa oko 100 jutara pod breskvama, jabukama, kajsima, kruškama i šljivama.

Foto: S.Kostić /Novosti
  • 953
  • 112
  • 0

Voćke su se zbog visokih temperatura u peridou za nama "probudile", pa su u Sremu počeli sa orezivanjem. Voćari očekuju dobar rod i cenu, a nadaju se izvozu u Rusiju.

"Ne očekujemo veliki minus, koji bi oštetio biljku, zato nije rano za orezivanje. Lanjski rod prvi put sam prodao Rusima, i to po ceni od 80 centi za kilogram. Kada bi i ove godine platili toliko, bio bih zadovoljan", kaže za Novosti Emil Lazor iz Stare Bingule kod Divoša, koji pod zasadom bresaka ima oko osam jutara.

Sagradio je i hladnjaču, a svojim meštanima ponudiće skladištenje bez naknade. Kaže da je kapacitet 50 tona, a to ne može sam da popuni.

Kako se obavlja zimska rezidba voća?

Potrebno rešiti probleme sa navodnjavanjem

Stara Bingula ima 150 stanovnika, ali je voćarstvo sve zastupljenije. Raspolaže sa oko 100 jutara pod breskvama, jabukama, kajsima, kruškama i šljivama.

"Naši voćnjaci nemaju protivgradnu odbranu ni zalivni sistem, jer mi nemamo toliko sredstava da uložimo. Za ovu godinu gradska vlast Sremske Mitrovice obećala je da će rešiti problem vodosnabdevanja u selu, a to će voćarima i te kako mnogo značiti", kaže predsednik Saveta MZ Stara Bingul Željko Čarnić.

Foto: S.Kostić /Novosti


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Emil Lazor Stara Bingula Željko Čarnić Voćnjak Izvoz Rusija Orezivanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.