Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest jabuke
  • 05.03.2023. 16:30

Štete od čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke

Čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke, čiji je prouzrokovač Venturia inaeyualis, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima ove voćke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 131
  • 29
  • 0

Na području delovanja RC Bačka Topola, jabuke sorte zlatni delišes se nalaze u fenofazi lisni pupoljci i zadebljali cvetni pupoljci zatvoreni i pokriveni ljuspicama kore. Laboratorijskim pregledom pseudotecija gljive prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova (Venturia inaequalis) sa opalog lišća, utvrđeno je prisustvo zrelih askospora, dozrelost pseudotecija iznosi jedan odsto. Pseudotecije su prezimljujući organi gljive u kojima se stvaraju askusi sa askosporama.

Od ukupno pregledanih 50 pseudotecija, u 48 nije bilo formiranih askospora, dok je u dva bilo do 25 odsto formiranih askospora. RC Bačka Topola nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija ovog patogena.

Na terenu RC Senta zasadi jabuke se nalaze u fenofazi mirovanja.

Laboratorijskim pregledom sa prezimelog lišća ove voćke(lokalitet Senta, sorta Zlatni Delišes) registruju se prazne pseudotecije, pseudotecije sa formiranim askusima, kao i pseudotecije sa prisutnim zrelim askosporama. Procenat dozrelosti pseudotecija je tri.

Izaziva štetu u kvalitetu i količini prinosa

Podsetimo, savetodavac za zaštitu bilja Dejan Mujakić istakao je da čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke, čiji je prouzrokovač Venturia inaeyualis, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima jabuke. Ovaj patogen može da izazove veliku štetu u kvalitetu i količini prinosa, koja u odsustvu hemijske zaštite može biti potpuna, odnosno 100 odsto. Njegova štetnost ogleda se u poremećaju formiranja rodnih pupoljaka za narednu godinu, pa se tako štete odražavaju i na prinos u sledećoj vegetciji.


Tagovi

Čađava pegavost lišća Čađava krastavost jabuke Venturia inaequalis Askospore Dejan Mujakić Pseudotecije


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]