Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 03.04.2019. 08:00

Štitili voćke od mraza i dobili spektakularan prizor

Štitili voćke od mraza i dobili spektakularan prizor

Foto: Facebook/Biohof Schloffer
  • 3.389
  • 222
  • 0

Mraz je uz grad najveći neprijatelj voćki, kada govorimo o vremenskim (ne)prilikama. Voćari traže razne načine kako zaštititi svoje zasade, od tradicionalnog paljenja vatre u voćnjacima, do savremenih sistema zaštite koji su za mnoge nedostižni. 

Jedan takav anti - frost sistem ovih dana u Austriji je pokazao svoju funkcionalnost, a rezultat je bio ne samo zaštićen voćnjak nego i spektakularan prizor voćaka obavijenih ledom. 

Naime, nedavno je kompanija Biohof Šlofer na svojoj Facebook stranici objavila fotografije voćnjaka nakon što su na njemu primenili sistem protiv noćnog mraza, koji je krajem marta zahtavio Austriju. Tih dana temperatura nije bila toliko niska, oko 4°C, ali bilo je mraza koji pomoću ovog sistema nije naštetio voćkama. 

Anti - frost sistem koga su koristili nije ništa novo, ali vrlo je praktično. Radi se o grejačima postavljenim između redova voćnjaka. Istovremeno, koristi se raspršivač vode koja uz niske temperature prelazi u čvrsto stanje pa su stabla i grančice bile obavijene ledom, što ih je zapravo zaštitilo od mraza. 

Mraz je ovih dana zabeležen i u italijanskoj Veroni. Naime, u Zeviju su temperature pale na 2,2°C, a voćarima je još uvek teško izmeriti štete

Našim voćarima želimo da mraz u širokom luku zaobiđe njihove voćnjake. 


Foto prilog


Tagovi

Zaštita od mraza Anti - frost sistem Voćari


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!