Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stubaste jabuke
  • 04.07.2021. 10:00

Stubaste jabuke: Visoki prinosi na malim površinama

Voćke se gaje bez naslona. Obrazuju uspravnu kordunicu, koja prirodno ne grana, navodi stručnjak za voćarstvo PSSS-a Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić.

Foto: Depositphotos/nieriss (ilustracija)
  • 490
  • 329
  • 0

Stubaste jabuke za nas još uvek predstavljaju novinu, koja jednostavno rečeno predstavlja sadnju i gajenje velikog broja biljaka po jedinici površine, 10.000 sadnica po hektaru. Dekorativne su, a ujedno i rodne, pa pružaju mogućnost iskorišćavanja površina okućnica, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić.

Postižu se visoki prinosi na malim površinama. Voćke se gaje bez naslona. Obrazuju uspravnu kordunicu, koja prirodno ne grana. U odnosu na potrebe i zahteve tržišta stvorene su sorte različite obojenosti plodova. Sve radne operacije obavljaju se sa zemlje.

Prvi plodovi u prvoj godini nakon sadnje

Stubaste jabuke veoma brzo prorode, pa se prvi plodovi mogu obrazovati prve godine nakon sadnje. U drugoj, pa i u narednim godinama će poćeti sa jačim rodom, koji bi od pete godine trebalo uz odgovarajuće mere nege da se ustali na 10 do 15 kg po jednom stablu. Razmak sadnje 1,2x0,5 m. U amaterskim zasadima najbolje ih je saditi kao jednored, dvored ili trored, pri čemu rastojanje između redova može biti i 0,5 m.

Ali, ako sadimo više takvih blokova, onda između blokova treba ostaviti najmanje rastojanje 1,2 m, zbog rada u narednom periodu. Prostor između redova, zbog lakšeg izvođenja radova se može i zatravniti, ali u širini od 80 cm. U tom slučaju pokošenu travu iznositi van zasada, a ne mulčirati zbog opasnosti od pojave glodara, naglašava Gvozdić.

Pri izboru sorti s obzirom da je jabuka stranooplodna vrsta, pored osnovne sorte ujedno se moraju posaditi i oprašivači, koji po izboru proizvođača mogu biti rane do srednje rane sorte, za upotrebu tokom leta i rane jeseni. Osnovne sorte najčešće su jedan ili dva hibrida kasnog vremena zrenja, crvene ili zelene boje ploda, koji se mogu čuvati i više meseci. Dobro je da u voćnjaku budu zastupljene bar tri sorte koje stupaju u plodonošenje istovremeno, a približno su iste dugovečnosti.

Rezidba minimalna

I u zasadima stubastih potrebno je redovno raditi, da bi one uredno i obilno plodonosile. Osnovne operacije (đubrenje, okopavanje, zalivanje, hemijska zaštita, rezidba i drugo) treba obavljati u optimalnim rokovima.

Potrebe za rezidbom su minimalne, zapravo predstavljaju proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih kolača. Ovo je posebno važno kod sorti koje obilno rađaju, jer sprečavamo da prorode i alternativno rađaju svake druge godine. U osnovi uklanjamo sporadično obrazovane jednogodišnje letoraste duže od 10 cm, koji se mogu pojaviti na rodnim elementima gde imamo formirane i cvetne pupoljke, navodi voćarski stručnjak.

Ukoliko se jednogodišnji letorasti pojave direktno na vođici, gde nemamo formiran rodni kolač, prekraćujemo ih na dva do tri pupoljka. Tako obnavljamo rodne kolače i obrazujemo nove gde su do sada bila neobrasla mesta. Time dobijamo da svaka voćka ima uspravan porast i vitku kordunicu obraslu rodnim kolačima od osnove do vrha.

Korekcije ove rezidbe se mogu raditi i zelenom rezidbom. Otklanjaju se grane koje prave senku, ili se obavlja prekraćivanje na dva do tri pupoljka. Ta rezidba se obavlja krajem juna meseca ili početkom jula, kada je i vreme diferenciranja cvetnih pupoljaka.

Ne preterivati sa zalivanjem

S obzirom da poslednjih godina nema uspešne proizvodnje bez navodnjavanja, stubaste jabuke treba zalivati, ali samo kada se primeti da se javio manjak vlage u zemljištu. Zalivna norma treba da bude od 40 do 50 litara po metru kvadratnom, ili 10 litara po jednom stablu. Kada se površinski sloj dovoljno prosuši odraditi površinsko razbijanje pokorice. Nakon toga obično petnaestak dana nije potrebno zalivanje. Treba voditi računa da se sa zalivanjem ne preteruje, već da se zaliva samo po potrebi, a nakon početka septembra treba prestati kako ne bi izazvali retrovegetaciju.

Ishranu treba prilagoditi potrebama voćaka za hranljivim elementima, u odnosu na iznošenje hraniva iz zemljišta, a sve u skladu sa ispitanom agrohemijskom analizom zemljišta. Istovremeno i održavanje zemljišta treba da bude redovno.

Sorte i bolesti

Neke od poznatih sorti su:

  • Kraljica čardaša - atraktivna je sa vrhunskim kvalitetom plodova, može se čuvati i do šest meseci bez posebnih uslova čuvanja. Odlikuje se poznim vremenom zrenja.
  • Vesna - rano sazreva, sredinom avgusta meseca. Ima srednje krupne crveno obojene plodove.
  • Đerdan i Dukat - žute su boje, sazrevaju oko prvog septembra. Njihove patuljaste forme se gaje i u saksijama.
  • Rumeno vreteno - ima najkrupnije plodove, rađa obilno svake godine, a sazreva oko petog septembra. Ona ima sposobnost da sama reguliše svoje opterećenje junskim opadanjem i proređivanjem plodova.
  • Zeleni dragulj i Smaragd - imaju zeleni plod, nakiselog ukusa, koji se dobro čuva i u običnim skladištima. Sazreva kasno, krajem septembra meseca.

Uzgoj stubastih jabuka na okućnici

Kako smo ranije pisali, najviše ih napadaju zelene vaši, koje se kao zelene kolonije vide na naličju listova mladog vršnog porasta. Dovoljno je da se odgovarajućim insekticidima isprskaju samo ovi delovi, jer starije listove ova štetočina retko naseljava. Zbog jakog napada vaši vršni porast voćke može da se razgrana u dve-tri vođoce iste bujnosti. U toku zime sve ove grane, osim najuspravnije, treba odstraniti. Da bi se suzbile pepelnica i čađava krastavost potrebna su dva prskanja na početku vegetacije, a kasnije se fungicidima štite samo po potrebi.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Stibaste jabuke Uzgoj Zalivanje Bolesti Rezidba jabuke Ljiljana Gvozdić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...