• Uzgoj voća
  • 28.11.2017. 08:15

Suša ugrozila i formiranje novih pupoljaka

Voćari su očekivali da će ova godina biti jedna od rodnijih, poput 2013. Njihova očekivanja nisu ispunjena, a suša koja je zadesila našu zemlju uticaće i na nove pupoljke.

Foto: Vjekoslav Hudolin, Jasna Bajšanski
  • 566
  • 46
  • 0

Na osnovu analize pupoljaka na početku godine, voćari su očekivali da će ova godina biti jedna od rodnijih, poput 2013. godine. Ali, zbog pojave ranih prolećnih mrazeva u trećoj dekadi marta i početkom aprila, dogodilo se izmrzavanje pupoljaka. Ova pojava je izuzetno bila izražena u centralnoj, južnoj i zapadnoj Srbiji.

U vreme oprašivanja i oplodnje vremenski uslovi su takođe bili jako loši. Posebno su se odrazili na zasade trešnje, kao i jabuke kod koje je došlo do formiranja malog broja semenki, što je konačno uticalo na visinu prinosa. Sledi velika suša, koja imala i velike posledice. Tuča grada, olujni vetrovi, koji se ne pamte, posebno u Banatu i u Sremu, a koji su u pojedinim voćnjacima srušili komplete sisteme protivgradne zaštite, proizvođačima su naneli velike štete.

Problemi kod novopodignutih zasada

Problemi su se javili i kod novopodignutih zasada. U njima je primećeno veliko sušenje sadnica, počev od proleća zbog izmrzavanja, pa do perioda suše.

Keserović: Smanjen je i kvalitet voća

"Zasadi koji su podignuti u jesen sušili su se zbog niskih temperatura vazduha, koje su se u Vojvodini spuštale i do 23 stepena ispod nule. Došlo je do izmrzavanja srži, a kasnije i do sušenja tih sadnica. Procenjujem da su posledice od izmrzavanja i suše izražene u novcu u visini od 150 miliona evra i da je prinos voća ove godine smanjen na otprilike 300.000 tona. Bez obzira na tešku proizvodnu godinu, proizvođači ipak mogu biti zadovoljni, osim onih koji uzgajaju kupine i maline. Ovo se posebno odnosi na proizvođače malina u Vojvodini. I pre tri godine sam upozoravao da Vojvodina nije lokalitet za proizvodnju ove voćene vrste", kaže prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Osim prinosa, smanjen i kvalitet voća

Vremenski uslovi ove godine, osim što su uticali na smanjenje prinosa, doveli su do smanjenja kvaliteta voća. Plodovi su sitniji i to je umanjilo rod. Ono što je još jako važno je indirektni uticaj suše tokom jula i avgusta, koji će se odraziti na formiranje pupoljaka u 2018. godini. Kod nekih sorti šljiva skoro da je došlo do sušenja, ne samo listova i mladara, već i pojedinih grana. To će svakako uticati na rod naredne godine.

Savremena tenologija ipak donela dobre rezultate

Visoke cene ipak su dostignute kod višnje, trešnje i izuzetno kvalitetnih sorti jabuka. Izvoz se odvija ne samo ka ruskom, već i ka evropskom tržištu.

Trešnje

"Trenutna dešavanja u proizvodnji jabuke, kao i ostalih voćnih vrsta, je dokaz značaja upotrebe savremenih tehnologija proizvodnje. Treba forsirati kvalitet, jer kada je on prisutan, proizvođači se mogu pojaviti na evropskom tržištu. I dalje je prisutno veliko interesovanje za podizanje voćnjaka. Mnogi proizvođači su odlučili da se preorijentišu na intenzivnu proizvodnju. Moja vizija i jeste da se polako menja struktura poljoprivredne proizvodnje u celoj Srbiji, da se prelazi na visokointenzivne kulture poput voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, stočarstva, proizvodnje sadnog materijala, ukrasnog bilja", dodao je Keserović.

Foto: Vjekoslav Hudolin, Jasna Bajšanski


Tagovi

Proizvodna godina Očekivanja voćara Analize pupoljaka Prolećni mrazevi Oprašivanje i oplodnja Izmrzavanje pupoljaka Suša Olujni vetrovi Umanjen rod Lošiji kvalitet Savremena tehnologija Zoran Keserović


Autorka

Jasna Bajšanski

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ćerpič, opeka od blata uz dodatak slame, sušena na suncu. Nekada se kuće tako gradile. Odolevaju i d... Pročitaj celu belešku »