• Krvava vaš
  • 30.01.2020. 08:00

Suzbijte krvavu vaš bez hemijskih sredstava već uz pomoć belog luka

Krvava vaš napada samo jabuku, a prepoznaje se po beloj prevlaci koja podseća na vatu. Može da se suzbije i nehemijskim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.378
  • 188
  • 0

Zbog toplijih zima i ranijeg kretanja vegetacije, zaštitu voćnjaka od bolesti i štetočina trebalo bi pomeriti za 15 do 30 dana u odnosu na tretmane pre klimatskih promena. Kada je reč o štetočinama na jabuci, već u drugoj polovini februara potrebno je izvršiti zaštitu i od krvave vaši (lat. Eriosoma lanigerum) štetočine koja može da uzrokuje veliku štetu u zasadima.

Simptomi napada

Vrlo ih je lako prepoznati. Blizu korena, odnosno, spojnog mesta pojavljuje se bele vlaknaste tvorevine koje liče na vatu. Pojavljuju se i na granama i oko peteljki listova, na mladarima i predstavljaju barijeru u primeni insekticida. 

Hemijske mere

Zaštita insketicidima nije laka. Najviše se koristi aktivna materija hlorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je problem što uništava i korisne insekte, odnosno, predatore krvave vaši. Pred kretanje vegetacije koristi se i bakar. Štetočina podnosi niske temperature, čak do -26 stepeni. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, usled oštećenja kore od trimera, u ranama često dolazi do naseljavanja štetočine, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Krvava vaš je slična biljnim vašima po broju generacija, od 10 do 16 godišnje. U proleće dolazi do napada mladih jedinki koje sisaju sokove iz mladara, pa može doći do sušenja stabala. U leto ženke stvaraju kolonije mladih larvi koje sisanjem sokova mogu da uzrokuju pucanje kore grana, debla i oko spojnog mesta kalema i podloge. Na istim mestima štetočina i prezimljava.

Ostale mere borbe

Koristite slabo bujne podloge M9 i M27, a MM 106 izbegavajte ako želite da lakše kontrolišete štetočinu. Najvažnije je da se radi i letnja rezidba kako bi se efikasnije primenila sredstva za prskanje.

Letnja rezidba krušaka - osnova za dobar rod u narednoj godini

Trebalo bi izbegavati i preteranu upotrebu azotnih đubriva.

Biološka zaštita

S obzirom da krvava vaš ne podnosi sumpor osim tekućeg sumpora možete da upotrebite i beli luk. Kilogram čenova belog luka koji su presečeni na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave vaši. Tri litre ovakve vode dovoljni su za prskalicu od 10 litara. 

Prvo tretiranje obavite u drugoj polovini februara i ponovite još jednom do kretanja vegetacije i još jednom odmah posle cvetanja jabuka. Belim lukom možete da se rešite i eriofidnih grinja što znači da ne morate da kupujete skupe akaricide. 


Tagovi

Krvava vaš Simptomi Mere suzbijanja Biološka zaštita Sumpor Preparat od belog luka


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.