Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 28.04.2017. 18:30

Suzbijte malininu mušicu izdanka

Malinina mušica izdanka (Resseliella theobaldi) je štetočina, koja je ekonomski značajna. Izaziva cecidiozno sušenje maline na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Obavezan je tretman insekticidima.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 4.021
  • 252
  • 0

Malinina mušica izdanka (Resseliella theobaldi) je štetočina, koja je ekonomski značajna. Rasprostranjena je širom Evrope, a u našoj blizini posebno u Mađarskoj. Ima četiri ili pet generacija.

Malina - biljka hraniteljka

Koliko dugo će se jedna generacija razvijati, zavisi od tipa proizvodnje i geografske širine. U pitanju je period od 40 do 60 dana. Stadijumi koje prolazi su: jaje,larva,lutka i imago. Biljka hraniteljka je malina.

Odrasla imaga veličine su od 2 mm do 2,5 mm, a mužjaci su sitniji. Larve se mogu naći na izdanku, lutke u zemljištu, a imago u zoni reda.

Sušenje maline

Let imaga počinje krajem aprila i u prvoj nedelji maja. Pojava imaga sledeće generacije dešava se kada i fenofaza početka zrenja maline.

"Štetočina izaziva cecidiozno sušenje maline na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Primarna šteta nastaje kao posledica ishrane larvi neposredno ispod epidermisa izdanaka, a sekundarne su posledice gljivičnih infekcija sa nekim od patogena (Fusarium spp.,Alternaria spp., Phoma spp.,Lepotospharia coniothyrium) na mestima ishrane larvi", piše diplomirani inženjer Vesna Janković za sajt Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Mehanička oštećenja, posebno ona koja nastaju mehanizovanom berbom, mogu da pospeše razvoj ove štetočine.

Pregled malinjaka

Najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Za to je neophodno da se prati stanje u malinjaku u jesen. Pregled se obavlja zasecanjem 30 do 40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ukoliko se u donjem delu uoče tamne zone i pruge - štetočina je prisutna.

Krajem marta, sledeće godine, desetak izdanaka treba zaseći tankom iglom, a potom pregledati zaseke tokom aprila i maja.

Mogu da se koriste i feromonske klopke.

Mere suzbijanja mušice izdanka

Obavezan je tretman insekticidima. Odaberite preparate na bazi a.m. tiametoksam ili a.m. pirimifos - metil. Ako nije obavljen pregled, tretman bi trebalo da se radi kada su izdanci dužine od 25 cm do 30 cm. Tretman bi trebalo ponoviti za 15 dana.

Važno je malinu zaštititi i posle berbe, odgovarajućim insekticidima.

Foto: Jasna Bajšanski


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Malinina mušica izdanka Resseliella theobaldi Vesna Janković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D