• Zaštita bilja
  • 18.03.2017. 19:30

Suzbijte moniliju koštičavog voća

Pravo je vreme za tretman kajsije, breskve, višnje, trešnje, šljive i drugog koštičavog voća radi peventivnog delovanja kada je reč o moniliozi. Ovu bolest uzrokuje parazit Monilinia laxa, a ogleda se u sušenju cvetova, grančica i mrke truleži plodova.

Foto: Gunilla / Flickr
  • 6.599
  • 454
  • 0

Pravo je vreme za tretman kajsije, breskve, višnje, trešnje, šljive i drugog koštičavog voća, radi peventivnog delovanja kada je reč o moniliozi. Ovu bolest uzrokuje parazit Monilinia laxa, a ogleda se u sušenju cvetova, grančica i mrke truleži plodova.

Kako prepoznati zarazu?

Infekcija može da se javi na početku cvetanja, piše za sajt Poljoprivredne stručne službe Srbije master inženjer poljoprivrede Nevena Nikolić. Spora patogena dospeva na žig tučka, klija i potom se probija u unutrašnjost cveta.

Delove koji su zaraženi prepoznaćete po sivoj prevlaci i suvim cvetovima mrke boje, koji se prilepljuju uz mladar. Gljiva potom prelazi na peteljku, pa u mladar i grančice. Na njima se pojavljuju pege mrke boje. Mladar se suši i izumire. Ovo se najčešće dešava sa kajsijom, breskvom i višnjom.

Ovaj parazit uništava cvetove, naročito kod višnje, kajsije, i nekih sorti šljiva, a to značajno smanjuje prinos. Do gubitaka koji mogu da budu i veći od 50% može doći i kasnije - truljenjem plodova.

Mrka trulež plodova

Ova pojava nastaje u vreme sazrevanja. Prepoznaje se po manjim okruglim mrkim pegama tamo gde je bila neka povreda ili rana, koju su izazvali insekti. Sazrevanjem, trulež se širi, a tkivo koje je inficirano se razmekšava. Na površini ploda se pojavljuje koncentrični krugovi kao beličasta prevlaka. Zaraženi plodovi se suše i pretvaraju u mumije.

Suzbijanje monilioze

Kako bi se ovaj problem rešio, potrebno je ispoštovati najznačajnije agrotehničke i hemijske mere:

  • ukloniti i uništiti mumificirane plodove;
  • orezati zaražene grane i grančice do 20 cm ispod suvog dela;
  • izneti grane iz voćnjaka i zapaliti ih;
  • suzbiti insekte kao što su: trešnjina muva, breskvin moljac, breskvin smotavac, šljivin smotavac, stršljenovi i ose;
  • prskanje preparatima na bazi bakra u bubrenju pupoljaka;
  • zaštititi cvetove i lastare u fazi cvetanja - dva prskanja u razmaku od nekoliko dana, u skladu sa brzinom kojom se cvetovi otvaraju;
  • pažljivo rukovanje sa plodovima prilikom berbe, skladištenja i transporta.

Foto: Gunilla / Flickr


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Monilija Monilinia laxa Koštičavo voće Simptomi


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi