Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilinia fructigena
  • 22.03.2017. 18:30

Suzbijte trulež plodova jabuke

Monilinia fructigena je gljiva koja uzrokuje trulež jabučastog voća. araza je najčešće na plodu, a retko na cvetu ili drugm delovima biljke. Nanosi toliku štetu da može da uništi i do 80 roda.

Foto: jacinta lluch valero / Flickr
  • 3.213
  • 216
  • 0

Visoke temperature i padavine idealni su uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Zbog toga bi trebalo raditi na njihovom suzbijanju, kako ne bi došlo do oštećenja ploda, a samim tim i do moguće truleži.

Prouzrokovač - gljiva

Monilinia fructigena je gljiva koja uzrokuje trulež jabučastog voća, piše za Poljoprivrednu stručnu službu Srbije savetodavac Slavica Stojkić. Zaraza je najčešće na plodu, a retko na cvetu ili drugm delovima biljke. Nanosi toliku štetu da može da uništi i do 80% roda. Javlja se na manjim posedima i tamo gde se zaštita ne primenjuje redovno.

Simptomi truleži ploda jabuke

Zaraženu jabuku prepoznaćete po sitnim jastučićima u kojima se nalaze spore, a koji su vidljivi na trulim plodovima. Tu je gljiva prezimila. Spore se prenose kišom i vetrom, dospevaju na zdrav plod, klijaju u miceliju, koja u plod prodiru preko oštećenja. Ona nastaju kao posledica grada, uboda insekta ili zbog drugih oboljenja. Micelija se tu razvija, a meso ploda dobija smeđu boju i truli. Na površini se javljaju jastučići sivo - žute boje.

Kako suzbiti moniliju?

Prvenstveno je potrebno suzbiti čađavu krastvost ploda, jabukinog smotavca, ose i druge štetočine. Rano proleće je pravo vreme da se skinu mumificirani plodovi sa stabla, da se pokupe i uklone sa zemlje, kao i da se zemlja oko voćaka prekopa.

Kada je reč o skladištenju, prostor mora da bude čist, a oboleli plodovi obavezno moraju da se uklone, jer su oni izvor zaraze. Temperatura u skladištu trebalo bu da bude od 2°C do 3°C.

Foto: jacinta lluch valero / Flickr


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jabuka Monilija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.