Monilinia fructigena je gljiva koja uzrokuje trulež jabučastog voća. araza je najčešće na plodu, a retko na cvetu ili drugm delovima biljke. Nanosi toliku štetu da može da uništi i do 80 roda.
Visoke temperature i padavine idealni su uslovi za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Zbog toga bi trebalo raditi na njihovom suzbijanju, kako ne bi došlo do oštećenja ploda, a samim tim i do moguće truleži.
Monilinia fructigena je gljiva koja uzrokuje trulež jabučastog voća, piše za Poljoprivrednu stručnu službu Srbije savetodavac Slavica Stojkić. Zaraza je najčešće na plodu, a retko na cvetu ili drugm delovima biljke. Nanosi toliku štetu da može da uništi i do 80% roda. Javlja se na manjim posedima i tamo gde se zaštita ne primenjuje redovno.
Zaraženu jabuku prepoznaćete po sitnim jastučićima u kojima se nalaze spore, a koji su vidljivi na trulim plodovima. Tu je gljiva prezimila. Spore se prenose kišom i vetrom, dospevaju na zdrav plod, klijaju u miceliju, koja u plod prodiru preko oštećenja. Ona nastaju kao posledica grada, uboda insekta ili zbog drugih oboljenja. Micelija se tu razvija, a meso ploda dobija smeđu boju i truli. Na površini se javljaju jastučići sivo - žute boje.
Prvenstveno je potrebno suzbiti čađavu krastvost ploda, jabukinog smotavca, ose i druge štetočine. Rano proleće je pravo vreme da se skinu mumificirani plodovi sa stabla, da se pokupe i uklone sa zemlje, kao i da se zemlja oko voćaka prekopa.
Kada je reč o skladištenju, prostor mora da bude čist, a oboleli plodovi obavezno moraju da se uklone, jer su oni izvor zaraze. Temperatura u skladištu trebalo bu da bude od 2°C do 3°C.
Foto: jacinta lluch valero / Flickr
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka