Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delta Agrar
  • 28.10.2015. 11:00

Svaka jabuka pod skenerom

Kako 20.000 tona jabuka precizno sortirati, brže i kvalitetnije upakovati? Uz pomoć savremene tehnologije.

  • 822
  • 241
  • 0

Da li znate šta je predkalibrator? To je u potpunosti digitalizovan uređaj koji, svakom plodu, u ovom slučaju jabuke, utvrđuje prečnik, boju, masu i kvalitet, a podaci se beleže u bazu. Svaki plod zabeležen je sa 40 slika HD i infracrvenom kamerom. On omogućava preciznije sortiranje, brže i kvalitetnije pakovanje voća, prema zahtevima kupaca.

"Maf Rod" za dobro razvrstavanje i pažljivo pakovanje

Predkalibrator
Predkalibrator u radu

Uređaj sa linijama za predkalibriranje i pakovanje jabuka pušten je u rad u voćnjaku imanja "Podunavlje" u Čelarevu. Ta instalacija poslednje generacije svakako će unaprediti rad i ponudu najvećeg zasada jabuka u jednom komadu u Evropi, koji se prostire na 400 hektara.

Predkalibrator francuskog proizvođača "Maf Rod", jednog od najboljih u svetu, omogućuje precizno sortiranje jabuka i formiranje najrazličitijih vrsta pakovanja: u rinfuzi, kutijama, drvenim ili plastičnim gajbama. Generalni direktor kompanije "Maf Rod" Frederic Sirizzoti prilikom puštanja u rad predkalibratora istakao je kako je, osim instalacije i pravilnog rada opreme, važna i obuka zaposlenih i 24-časovna on-line tehnička podrška koju "Maf Rod" pruža.

Za vrhunski kvalitet jabuka važno je da se voće pakuje bez oštećenja ploda i uz maksimalno pažljivu manipulaciju. U "Podunavlju" imaju instalirane dve ULO (Ultra Low Oxygen) hladnjače ukupnog kapaciteta 13.000 tona kako bi obezbedili kvalitetno čuvanje plodova.

Prosečan prinos jabuka preko 70t/ha

Nikola Milićević
Nikola Milićević, direktor "Podunavlja"

Ovogodišnji rod jabuka u ovom voćnjaku procenjuje se na 18 do 20 hiljada tona, što znači da će Podunavlje isporučiti tržištu skoro tri kilograma jabuka po glavi stanovnika Srbije.

Direktor imanja Nikola Milićević, kaže da je do sada obrano 80% jabuka i da je prosečan prinos preko 70t/ha. Kada je reč o klupskim sortama, sa pink lady su u drugoj godini ostvarili prosečan prinos od 50t/ha, iako je za očekivati da sa knip sadnicama u drugoj godini prinos bude između 20 i 30 t/ha.

Više od trećine jabuka proda se u Rusiji

Voćnjak u Čelarevu poseduje standard Global gap i IFS - danas široko primenjen svetski standard kontrole bezbednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Zasniva se na principu sledljivosti - mogućnosti da se u svakom trenutku na putu od primarnog proizvođača do krajnjeg korisnika isprati ispravnost i kvalitet proizvoda u svakoj fazi proizvodnje i distribucije. Zato ne čudi što veliki kupci insistiraju na njemu. Osim domaćeg i tržišta EU, iz "Podunavlja" će i ove godine u Rusku federaciju biti plasirana trećina proizvodnje. Nezvanično, od ukupne proizvodnje jabuka u Srbiji, u Rusiju se godišnje izveze više od 100.000 tona jabuka.


Foto prilog


Tagovi

Jabuke Predkalibrator Razvrstavanje Pakovanje Nikola Milićević Maf Rod ULO hladnjače Precizno sortiranje Frederic Sirizzoti Prinosi Podunavlje Voćnjak Čelarevo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."