Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja voća
  • 15.10.2019. 19:00

Svaki Nemac godišnje pojede skoro 70 kg voća - jabuke najviše vole

Nemci najviše vole jabuke kojih pojedu 21,3 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Na drugom mestu su banane kojih jedu skoro upola manje, odnosno 12,4 kg. Stono grožđe je na trećem mestu kog se pojede 5,3 kilograma po glavi stanovnika godišnje.

Foto: Pixabay/JohnReat
  • 241
  • 33
  • 0

Sveže, i to sezonsko voće, uz povrće je najzdraviji izbor u današjoj ishrani, u kojoj preovladava prerađena hrana ili ona koja dolazi s drugih krajeva sveta. 

Zato je zanimljiva informacija o tome da, prema podacima nemačke Savezne kancelarije za hranu i poljoprivredu, Nemci godišnje, po glavi stanovnika pojedu čak 69,5 kilograma voća. To je gotovo 200 grama voća dnevno, odnosno 2 jabuke prosečne težine, ili manja posudica malina, ili oko šest šljiva, što uopšte nije zanemarljiva količina. 

Statistika pomenute kancelarije pokazuje da Nemci najviše vole jabuke kojih pojedu 21,3 kilograma godišnje po glavi stanovnika. Na drugom mestu su banane kojih jedu skoro upola manje, odnosno 12,4 kg. Stono grožđe je na trećem mestu kog pojedu 5,3 kilograma po glavi stanovnika godišnje, navodi Freshplaza

Breskvi pojedu 3,9 kg, jagoda 3,5 kg, a bobičastog voća 3,1 kg. Kada je reč o breskvama, one se uzgajaju u Nemačkoj, ipak ih više uvoze kao svežu namirnicu ili konzervirano voće. S druge strane, jagoda su prošle godine proizveli 140.000 tona, a uvezli 103.000 tona. 

Krušaka pojedu 2,6 kg godišnje, a trešanja kojih u južnim delovima države uberu više od 20 hiljada tona, pojedu 2,2 kg po glavi stanovnika. Ispod 2 kilograma, tačnije, 1,9 kg pojedu jagodičastog voća kao što su maline, kupine i slično. 

Svake godine po glavi stanovnika se konzumira i 0,9 kg šljiva kojih se u Nemačkoj ubere više od 12 miliona tona. Jednako toliko se pojede i kajsija, 0,9 kilograma po glavi stanovnika godišnje. 

Dakle, Nemci bi nam trebali biti uzor jer ovi podaci pokazuju da je, bez obzira što je svet globalno selo i što nije potrebno puno vremena da egzotično voće dođe i na police naših trgovina i dalje popularno domaće, sezonsko voće koje se može kupiti od malih, lokalnih proizvođača. 


Tagovi

Potrošnja voća Po glavi stanovnika Kilogrami Nemci Statistika Domaće Sezonsko Voće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.