Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajsije i jabuke
  • 08.10.2017. 15:00

Sve više voćara u Čačku

Porodica Mladena Nikitovića bavi se kajsijama i jabukama, a plod plasiraju na domaće tržište i u Rusiju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 587
  • 43
  • 0

Čačani sve više uzgajaju voće, a pre svega kajsiju i jabuku. Mladen Nikitović iz sela Miokovci je još od roditelja nasledio ovaj posao, a sa sinovima proširio.

"Pre nekoliko godina smo izvadili jedno 500 šljiva, jer su bile jeftine, od osam do 12 dinara. Posadili smo kajsije, oko kojih sam ja zadužen i jabuke, kojima se bavi sin. Pomažu nam i supruge", kaže domaćin.

Stare sorte kajsije

Sadnice i sistem kap po kap obezbedio je sinovljev rad u Francuskoj. Drugačije ne bi moglo, kaže Mladen. Tako nisu koristili kredit ni subvencije, iako će možda ove godine morati. Osatli su verni starim sortama voća.

"Mi imamo domaću čačanku, na belošljivi, oko 600 sadnica, za rakiju, kao i novosadske četvorke i roksane, koje najviše traže Rusi. Kajsija daje dobar prinos. Cena je prošle godine bila 50 dinara za preradu, a konzumna je išla od 100 do 120 dinara. Ove godine je 35 i 50 dinara", objašnjava Nikitović.

Jabuka smrzla

Imaju dva i po hektara zasada koji rađa i alo više od hektara, koji je posađen ove godine. Od jabuka najviše imaju ajdard, koji najbolje i ide, a potom zlatni delišes i greni smit. Jabuke ipak nema ove godine, jer je smrzla. Prinosi su inače dobri, a Mladen kaže da je na trećoj godini bilo 35 tona. Ipak, mraz i suša su uzele danak.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Mladen Nikitović MIokovci Čačak Kajsija Jabuka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner