Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža Agrar
  • 22.08.2023. 12:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Sve za voćarenje - platforme i kolica iz radionice Gruže Agrara

Sve što smo videli po svetu, hteli smo da primenimo u svojoj proizvodnji i tako sebi olakšamo voćarenje, kaže Nemanja Nikolić (28) menadžer kompanije "Gruža Agrar".

Foto: Vedran Stapić
  • 968
  • 145
  • 0

Uz proizvodnju voća i sistema protivgradne zaštite voćnjaka u Gruži Agrar razvijaju i program posebne opreme za voćare.

“Sve što smo videli po svetu, hteli smo da primenimo u svojoj proizvodnji te tako sebi olakšamo voćarenje”, kaže Nemanja Nikolić (28) menadžer kompanije "Gruža Agrar" i sin vlasnika Miroslava Nikolića (56). 

"Neki od tih proizvoda koje smo razvijali su danas prepoznati kao kvalitetni, tržište ih je prihvatilo”, dodaje i otkriva da su isprva krenuli sa malim voćarskim platformama jer im je bio potreban pomoćni alat za montažu mreža. 

"Drugačije to izgleda danas, kroz godine i razvoj proizvoda došli smo do ovog što se sada vidi kao uspešno, zahvalno i dobro”, opisuje početke naš mladi sagovornik i nastavlja da su u početku imali nekoliko svojih plaftormi koje su "vukli" svuda gde su postavljali mreže.

Detalj iz radionice
Detalj iz radionice Gruža Agrar

Poznato je da se mreža u jesen rola, vraća se u zimski položaj da je ne pokida sneg, a u proleće razmotava u letnji režim, kada štiti voćke i voće od grada. 

Budući da je mreža iznad voćnjaka, neki su voćari otvaranje i zatvaranje mreže radili s traktorske kabine ili prikolica uz razne improvizacije, pa su videvši njihove platforme i sami poželeli iste. Tako su prodate prve i započet razvojni ciklus ovih proizvoda. 

“Doslovno dečjim koracima je krenulo, da tako kažem”, kazuje Nemanja i nastavlja kako su dodali točkove da platforma u radu ne opterećuje hidrauliku traktora.

“Tako i voćarska kolica za berbu jabuke. Videli smo nešto slično u Italiji, a kako imamo sopstvenu radionicu odlučili smo da napravimo našu verziju, da sebi olakšamo”, priseća se.

Kolica u procesu izrade
Voćarska kolica spremna za tržište

“Tada se bralo u drvene boksove, pa se spusti boks na red pa ovaj bere, pa se šeta pa spusti. Tako su ovde ljudi navikli. Jedva smo i našim beračima objasnili da je lakše s ovim kolicima. Tako je krenulo, pa danas Bogu hvala prodajemo dosta kolica", ponosno će Nemanja. 

Kasnije su razvili i veliku vučnu platformu, koja se na potrebnu visinu podiže i spušta hidraulikom. 

“Kvalitet imamo, a i prostora da budemo konkurentni cenom, budući da sve sami proizvodimo”, kaže Nikolić. 

Kako su razvijali poslove sa mrežama, tako je i program njihovih kolica i platformi rastao. 

“Imali smo situacija baš ove godine na sajmu u Novom Sadu. Neki su Rusi videli našu plaftormu koja je tamo bila izložena i čovek je došao da naruči 50 komada. Mi smo mislili da se šali, počeli smo se smejati. Ali nije bila šala, narudžbina je napravljena, posao sklopljen”, priča Nemanja zgodu s najvećeg poljoprivrednog sajma u Srbiji, ali i naglašava da to nije izolovani slučaj.

Voćarska kolica "novi Ćira"

Kolica za transport plastičnih i drvenih bokseva i gajbi za voće, povrće, grožđe i cveće Novi Ćira namenjena su proizvođačima za efikasniju berbu i transport sa zasada i plantaža do mesta skladištenja. Izgrađena su od kvalitetnih materijala i toplocinčanih elemenata, lako se koriste i upravljaju. 

Težina kolica je 78 kg, a maksimalna nosivost 500 kg, na kojima se mogu nalaziti boksovi dimenzija 1200×1000 mm. Zakače se na traktor u kompoziciji do šest komada, pomoću rude. 

Gružanska ručna kolica 

Ova su kolica za berbu i transport namenjena proizvođačima za berbu i transport voća, povrća, grožđa i cveća, za efikasniju berbu u plastične i drvene gajbice sa maksimalnom nosivosti do 75 kg. 

Sama teže 16 kilograma i takođe su izgrađena od kvalitetnih materijala i toplocinkovanih elemenata. Laka za upotrebu i upravljanje. 

Voćarska platforma Gružanka i Gružanka plus

Voćarska platforma "Gružanka" i "Gružanka plus"” su konstruisane od kvalitetnih materijala zaštićenih toplim cinkovanjem. Platforme se kače u tri tačke za sve modele traktora sa mogućnošću podešavanja radne širine i visine. Radna širina platforme je od 1.55m do 3.15m, a radna visina od 1.45m do 2.55m dok je fiksna dužina platforme 1.06m. 

Maksimalna nosivost ovih platformi je 600 kg. U kompletu su pomoćni točkovi koji olakšavaju rad u voćnjaku, merdevine za penjanje, demontažne ograde sa sve četiri strane, kao i tri univerzalna klina sa osiguračima. Koriste se za berbu, ručno proređivanje i rezidbu stabala voća, montažu elemenata sistema protivgradne mreže, jesenje sklapanje i rasklapanje zaštitne mreže. 

Voćarska platforma Šumadinka

Voćarska platforma Šumadinka je prilagođena za rad u intenzivnim zasadima voća. Na platformu se mogu staviti tri boks palete, a predviđena je za osam radnika.

Koristi se za ručno proređivanje i rezidbu stabala voća, montažu sistema protivgradne mreže, berbu voća u gajbice i boksove (drvene i plastične), jesenje sklapanje i prolećno rasklapanje mreže. Sistem podizanja platforme funkcioniše preko dva hidraulična klipa. 


Foto prilog


Tagovi

Platforme Kolica Gruža Agrar Voćarska kolica Nemanja Nikolić Novi Ćira Gružanka


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs