Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo u Smederevu
  • 22.07.2016. 12:00

Tradiciju zamenili modernim zasadom

Porodica Cvetković je tradicionalnu proizvodnju voća zamenila modernim voćnjakom i novim tehnologijama.

  • 741
  • 35
  • 0

Voćarska proizvodnja je već mnogo godina tradicija u porodici Cvetković, pored Smedereva. Nekada su sve radili na tradicionalan način, a pre nekoliko godina tradiciju su zamenili novim tehnologijama i modernim zasadom koji se prostire na površini 90 ari.

U poslu učestvuju četiri generacije te porodice, a svako pomaže koliko može. Prema rečima Saše Cvetkovića, najveću površinu zauzimaju breskve i jabuke. Nešto malo odlazi na šljive i vinograd, dok je ostalo voće slabo zastupljeno i uglavnom ga gaje za ličnu upotrebu.

Saša je shvatio da, ukoliko želi da ima dobru zaradu od voća, mora da prati novitete u razvijenim agrarnim zemljama. Iz tog razloga, ovaj proizvođač je proputovao celu Evropu, a kako kaže, najviše znanja je stekao u Italiji, tačnije u južnom Tirolu - poznatom voćarskom kraju. On smatra da se voćarstvo isplati ako se dobro radi, pa se to vraća kroz dobar rod, a izuzetno je važno i vreme, na šta ne možemo da utičemo. Baš zbog toga Cvetković tvrdi da su protivgradne mreže neophodne u svakom voćnjaku, a kao još jedan od prioriteta u svakom ozbiljnom voćnjaku ističe navodnjavanje.

U video prilogu pogledajte šta ovaj proizvođač kaže o osiguranju zasada i kakvi su mu planovi za budućnost.


Tagovi

Tradicija Moderan Voćnjak Smederevo Saša Cvetković Breskve Jabuke


Partner