Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 02.12.2017. 08:30

Trendovi diktiraju konkurentnost na tržištu

"Sve što je lepo, zdravo, upakovano i ulepšava i olakšava svakodnevicu korisnika, biće vidljivo na tržištu", kaže Pet Skotel (Piet Schotel) iz "Fruit Consultancy Europe".

Foto: Print Screen / YouTube
  • 418
  • 61
  • 0

Proizvođača voća, distributera, uvoznika, izvoznika i kompanija sve je više u Srbiji, ali i u zemljamam u okruženju. Mnoge teže izvozu i izlasku van domaćeg tržišta. Rusija dominira u uvozu voća, pre svega, ali i druga tržišta imaju potencijale, kao što su Holandija, Nemačka i Velika Britanija. Potrebno je pratiti trendove da bi se bilo konkurentno i vidljivo na tržištu.

Izvoz voća u Rusiju

U Rusiju se iz Srbije izvozi 94% roda jabuke. Ukoliko ostanu sankcije Rusije ka EU, srpski proizvođači će nastaviti ovaj trend, kažu poznavaoci. Međutim, potrebno je računati na konkurenciju u vidu ruske domaće proizvodnje. U ovoj političkoj situaciji, Rusija želi da podrži domaće voćarstvo i da 70% uvoza voća do 2020. zameni domaćom proizvodnj.

Moldavija, Ukrajina i Belorusija su nam konkurencija, ali i Iran, koji prozvodi preko dva miliona tona jabuka. Ako se povuku sankcije, konkurenti su nam Poljska, Italija, Belgija. Ipak, jabuka zauzima 20% udela u ruskom tržištu, kada je reč o voću i jedna je od omiljenih vrsta - potrošnja se ne smanjuje.

Trendovi u voćarstvu

Primetan je uticaj ključnih trendova u trenutnom poslovanju: organska hrana, zdravlje i praktičnost, kaže Pet Skotel (Piet Schotel) iz "Fruit Consultancy Europe":

"Trendova je, posebno u voćarskoj proizvodnji, dosta. Odnose se na to kako doživljavate voće, na povećanu potražnja za organskim proizvodima, na opremljenost i praćenje tegnologije. Oni se moraju pratiti, jer u suprotnom, nećete biti konkurentni. Bezbednost, higijenski uslovi, protokoli i socijalne komponente se moraju zadovoljiti. Trendovi su i inovacije i međusobna inspiracija", rekao je Pet i zaključio: "Sve što je lepo, zdravo, upakovano i ulepšava i olakšava svakodnevicu korisnika, biće vidljivo na tržištu".

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Rusija Izvoz voća Jabuke Piet Schotel Trendovi u voćarstvu


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!