Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski rekord
  • 22.03.2021. 07:30

Trešnja iz Italije upisana u Ginisovu knjigu rekorda - nosi titulu najteže

Reč je o sorti "Sweet Stephany", a njen plod je težak gotovo kao i prosečna marela.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 650
  • 31
  • 0

Plod trešnje sorte "Sweet Stephany" smatra se najtežim na svetu i ima 26,45 grama. Ubran je u eksperimentalnom voćnjaku kompanije "Salvi Vivai" iz italijanske regije Emilija Romanja gde su ovu sortu razvili agronomi sa bolonjskog Univerziteta Alma Mater. 

Tako je nedavno službeno upisana u Ginisovu knjigu rekorda, a njen plod je teži od kestena i gotovo jednake gramaže kao marela. Ali, daleko je od prosečne težine ove vrste voća za koju vaga obično prikazuje između sedam i osam grama, piše dire.it. Razvoj navedene sorte započeo je pre 30 godina na tom Univerzitetu. 

"Čim je prošlog juna sazrela, istakla se posebnom veličinom", tvrde proizvođači. Dodaju, kako je u vrlo kratkom periodu, obzirom da je reč o kvarljivom proizvodu, sazvan tim stručnjaka koji je potom pokrenuo postupak za njeno uvrštavanje na prestižnu svetsku rang listu. 

Ali, nije ovo prvi italijanski rekord kada je u pitanju krupnoća te vrste voća. Kako piše vivaitalia, još 2003. godine je voćar Đerardo Mađipinto iz mesta Samičele di Bari postigao rekord sa sortom "La Grande Ciliegia".

Plod koji je tada odneo pobedu imao je 21,69 grama, a na vodećem mestu se zadržao čak 16 godina sve dok ga s trona, pre dve godine, nije skinula trešnja iz Čilea. Ona je ubrana u Patagoniji, a težila je 23,93 grama.


Tagovi

Ginisova knjiga rekorda Svetski rekord Najteža trešnja Italija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]