• Berba trešanja
  • 13.06.2019. 13:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Trešnje u Topoli zadovoljile i kvalitetom i prinosom

Kišovito i nestabilno proleće nije značajno ugrozilo ovogodišnji rod trešnje. Plodovi su sa minimalnim oštećenjima, a berba je već neko vreme u toku. Proizvođači su zadovoljni ovogodišnjim prinosom i kvalitetom trešnje.

Foto: Đorđe Simović
  • 138
  • 35
  • 0

Kišovito i nestabilno proleće nije značajno ugrozilo ovogodišnji rod trešnje u Topoli. Plodovi su sa minimalnim oštećenjima, a berba je već neko vreme u toku. Proizvođači su zadovoljni ovogodišnjim prinosom i kvalitetom trešnje.

"Kiše je bilo i previše tako da smo se nadali da će biti većih  oštećenja jer je trešnja osetljiva na vlagu i plodovi pucaju. Ipak prošli smo dobro,ima oštećenih plodova ali ništa strašno. Dosta je i rodilo pa očekujem da ću ove godine imati oko četiri tone plodova uglavnom prve klase", kaže Mihajlo Đorđević, voćar iz sela Vinča.

Uprkos lošem vremenu, sačuvan je kvalitet

Dodaje da je ipak bilo potrebno povećati broj tretiranja zaštitnim sredstvima zbog loših vremenskih uslova pa da se sačuva kvalitet plodova, piše Glas zapadne Srbije.

"Ne možemo zaštititi plod da ne pukne, ali uspeli smo da sprečimo trulež. Ovogodišnja cena je od 100 -150 dinara dok je prethodnih godina cena išla i do 250 dinara jer smo imali izvoz za rusko tržište. Ove godine plodove plasiramo na domaćem tržištu pa je i cena niža ali se uklapamo, ima zarade, tako da sam ja zadovoljan", objašnjava Đorđević.

Ovaj voćar na svom gazdinstvu uzgaja popularne sorte kao što su Nju star, Samberst i Bing.

Pored uzgajivača trešanja, dobru zaradu mogu da očekuju i sezonski radnici jer je dnevnica za berbu trešanja oko 2.200 dinara.


Izvori

Glas zapadne Srbije


Tagovi

Berba trešanja Kvalitet plodova Dobar prinos Mihajlo Đorđević


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.