Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 19.06.2017. 16:00

Trešnjina muva - kako je prepoznati i suzbiti

Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi) je značajna štetočina trešnje i višnje, a posebno srednje poznih i poznih sorti. Insekticidni tretman treba obaviti u vreme obojavanja ploda.

  • 6.791
  • 290
  • 0

Trešnjina muva (Rhagoletis cerasi) je značajna štetočina trešnje i višnje, a posebno srednje poznih i poznih sorti. Rasprostranjena je u čitavoj Evropi, a javlja se i u Maloj Aziji, Bliskom Istoku, Rusiji, Kazahstanu.

Štete pravi larva koja se ubuši u plod. Napadnuti plod omekša i truli, a dolazi i do prevremenog opadanja plodova. Imago (odrastao insekt) se hrani nektarom, kao i mednom rosom.

Kako da prepoznate trešnjinu muvu?

Glava i štitić trešnjine muve su žute boje, dok je telo tamno braon, skoro crno, veličine 2,9-4 mm kod mužjaka i 3,8-5,3 mm kod ženki. Krila su staklasto providna sa četiri poprečne tamne pruge. Oči su zelene boje. Jaja su beličasto žućkasta, izdužena i zašiljena pri vrhu, veličine 0,75 mm. Larva je bele ili svetlo žute boje, veličine 4-6 mm. Puparium je tamno žute boje.

Puparium trešnjine muve

Trešnjina muva ima jednu generaciju godišnje

Prezimljava u pupariumu u zemljištu ispod krošnje biljke domaćina, na dubini od 1-13 cm. Imago se javlja sredinom maja i leti do sredine juna.

Parenje počinje dva do tri dana nakon izletanja imaga, a prvo polaganje jaja sedam do 13 dana nakon prvog leta imaga. Ženka polaže jaja na temperaturama iznad 16oC.

Stojan Jevremović

"Prosečan fekunditet ženki je od 70-150 jaja, koja polažu na plod biljke domaćina. Embrionalno razviće traje od sedam do 10 dana. Na mestu polaganja jaja vidi se rupica. Od nje prema sredini ploda vodi kanal kojim larva prodire do koštice. U jednom plodu je jedna larva, eventualno dve", objašnjava master inženjer zaštite bilja Stojan Jevremović iz Progonzno-izveštajne službe zaštite bilja, PSS Institut Tamiš Pančevo.

Razvoj larve u plodu traje 15-25 dana. Nakon što završi razvoj, larva izlazi iz ploda, pada na zemlju, ukopa se i prezimi u pupariumu do sledećeg proleća. U stadijumu lutke može da nastupi dijapauza u trajanju od dve, ređe tri godine.

Na infestiranim plodovima trešnje i višnje se mogu primetiti tamno braon pege kada je larva pri kraju razvića.

Mere suzbijanja trešnjine muve

Međuredna obrada zemljišta u cilju uništavanja puparijuma može smanjiti brojnost trešnine muve, međutim, neophodno je pratiti let imaga. Prisustvo i bojnost imaga se utvrđuje korišćenjem žutih lepljivih klopki ili feromonskih klopki. Klopke se postavljaju u voćnjaku od početka maja meseca.

Infestirani plodovi višnje

Insekticidni tretman treba obaviti u vreme obojavanja ploda. Za ovu namenu registrovani su sledeći insekticidi:

  • Kestrel (a.m. acetamiprid) u koncentraciji 0,025% ili
  • Lamdex (a.m. lambda-cihalotrin) u koncentraciji 0,05-0,07% ili
  • Decis 2,5 EC (deltametrin) u koncentraciji 0,07%

Karenca (vreme koje mora da protekne od momenta tretiranja do berbe) za navedene preparate je 14 dana.

Tekst i foto: master inženjer zaštite bilja Stojan Jevremović, Progonzno-izveštajna služba zaštite bilja, PSS Institut Tamiš Pančevo


Tagovi

Stojan Jevremović Trešnjina muva Zaštita voća Insekticidi Klopke Međuredna obada zemljišta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.