Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bobičasto voće
  • 11.08.2016. 08:30

Trikovi za uspešno gajenje ribizle!

Kako na prirodan način gajiti ribizlu i koju sortu odabrati?

  • 14.664
  • 247
  • 0

Ribizla (Ribes L.) je rod listopadnih grmova iz porodice ogrozda (Grossulariaceae). Rod sačinjava čak oko 150 vrsta. Latinsko ime roda Ribes stari je arapski naziv za ogrozd, a Karl fon Line ga je uzeo za ceo rod. Najznačajnije vrste ribizli kod nas su: crvena ribizla (Ribes rubrum), bela ribizla (Ribes album), crna ribizla (Ribes nigrum), ogrozd (Ribes uva-crispa), josta (Ribes × nidigrolaria).

Kako pravilno posaditi ribizle?

Mlade grmove crvene ili crne ribizle posadite duboko. Ako je vrat biljke (mesto gde se korenje spaja s granama) 5-10 cm ispod površine zemljišta, biljka će stvarati mnoštvo bočnih izdanaka koji će kasnije postati važne strukturne grane. 12 je idealan broj grana za grm crne ili crvene ribizle za postizanje najboljeg roda.

U rano proleće izaberite mesto za novi grm, očistite ga, rastresite zemlju, pa posadite dve 25-30 cm duge reznice ili delove prošlogodišnjih grana. Reznice u zemlju na razmacima od oko 10 cm stavite pod uglom i neka se vidi samo jedan pup. Sadnja reznica direktno na mesto budućeg rasta podstaći će biljke na stvaranje dubokog korenja. Zbog toga će mladi grmovi biti manje osetljivi na sušu od onih koje ste presadili kao malene grmove.

Od reznice do grma punog plodova

Kad novi grm uzgajate iz reznice, onda ga svake zime, naredne 3 godine, orežite pre nego što mu dopustite da stvori plodove.

  • Prva zima - nakon sadnje sve nove izdanke koji su se razvili orežite na samo dva pupa.
  • Druga zima - sve nove izdanke orežite na tri pupa, a bočne izdanke na 15 cm iznad zemlje.
  • Treća zima - izdanke orežite na 4 pupa iznad njihove osnove, a bočne izdanke na 15 cm iznad zemljišta. Naredne godine će grm ribizle biti spreman da donosi plodove.

Šta najviše ugrožava plodove ribizle?

Gusenice ribizlinog moljca riju u dubinu izdanaka grmova ribizli. U jesen orežite i spalite sve suve i krhke grančice da biste uništili larve i sprečili povratak zaraze. Ostatke nemojte baciti na kompostnu gomilu jer bi se problem mogao proširiti.

Neće proći mnogo vremena pre nego što ptice primete nove grmove. One mogu vrlo brzo poharati plodove ili skinuti pupoljke s grana, ostavljajući za sobom golo i neplodno drvo. Metode teranja ptica uključuju treperuću traku koja je zaista efikasna, ali samo nekoliko dana. Ona se mora redovno menjati jer se ptice naviknu na nju. Ukoliko gajite veći broj grmova, isplativo je podići kavez za biljke i prekriti ga mrežom da se ptice ne mogu približiti. Kos i čvorak vole mekane, crvene plodove ribizle. Nadmudrite ih tako što ćete se odlučiti za gajenje belih i ružičastih sorti.

Aromatična crna ribizla

Crna ribizla je kraljica aromatičnog voća. Najbolje uspeva i najslađa je ukoliko je posađena u bogatom, alkalnom zemljištu, ali ako vaše zemljište nije takvo, onda mu dodajte izmrvljeni krečnjak kojim ćete napuniti rupu predviđenu za sadnju.

Francuska je poznata po likeru od crne ribizle (cassis), a tradicionalni francuski trik pojačavanja arome crne ribizle je bacanje komadića starog gipsa oko osnove grmova, u zimu. Zimski mrazevi će smrviti gips, pa će korenje lako apsorbovati kalcijum-sulfat od kojeg je gips sačinjen.

Ukrasna ribizla

Ribizle se ne gaje samo zbog plodova, već i zato jer je reč o vrlo lepim grmovima. Ribes odoratum, u proleće, ima prekrasne žute cvetove, nakon kojih slede nejestivi ljubičasti plodovi i potom prekrasne jesenje boje. Ribes sanguineum često se sadi kao deo neformalne, mešane živice jer ima lepe, crvenoružičaste kasnoprolećne cvetove.

Savremene sorte crne ribizle su prilično pouzdane. Međutim, ako se ipak dogodi godina s vrlo malo plodova, možda su kiša, vetar ili mraz isprali polen sa biljaka. Zato nemojte odustati od gajenja i nadajte se suvom vremenu sledeće godine.

Nove sorte crne ribizle

Mnoge od vrlo starih sorti crne ribizle zamenjene su novijim. Većina starijih sorti su cvetale i donosile plodove već od aprila, ali zbog toga bi često stradale od mraza i rod im je bio prilično nepouzdan. Novoproizvedene sorte cvetaju kasnije i manje su sklone oštećenjima usled mraza. Te nove sorte su pojednostavile gajenje crne ribizle. One su otporne na plamenjaču i kovrdžanje lišća.

Plan za plodove tokom celog leta

Crvena ribizla tradicionalno sazreva od sredine juna do kraja jula, zavisno od sorte. Ako želite da celog leta uživate u plodovima, posadite nekoliko različitih sorti, od najranijih do najkasnijih.

Ukoliko želite ribizle čije plodove možete brati stojeći, koja ne zauzima mnogo prostora a korov oko baze se lako plevi, pretvorite svoju reznicu u grmoliku stablašicu. Uklonite sve pupove s donje polovine reznice tako da se izdanci ne razvijaju ispod nivoa zemljišta. Reznicu na odabranoj lokaciji ukopajte direktno u zemljište. Kada ona pusti korenje i razvije nove izdanke, zavežite najsnažniji izdanak za bambusov štap, a ostale uklonite. Pustite da izdanak naraste u visinu oko jednog metra, pa mu odsecite vrh. Bočni izdanci će rasti iz gornja 3-4 pupa.

Podmlađivanje grmova ribizle

Najjednostavniji način za obnavljanje snage i vitalnosti starog grma ribizle je tako što ćete u zimu orezati sve grane do nivoa zemljišta. Sledećeg proleća će se iz zemlje pojaviti veliki broj izdanaka koji će se razviti tokom leta. Godinu dana nakon toga izdanci bi trebali da počnu da stvaraju plodove.

Gajenje ogrozda

Ogrozdi su vrlo jednostavni za gajenje u svakom tipu dobro dreniranog zemljišta koje zadržava vlagu. Uspevaju na sunčanim mestima ili u polusenci, ali nemojte ih posaditi tamo gde ima mraza jer cvetaju početkom marta i mogao bi da ih ošteti kasniji nalet hladnoće.

Orezujte tokom jeseni ili zime, ali ako postoji mogućnost da će ptice oštetiti pupove, odložite orezivanje do otvaranja pupova tako da ne upropaste nekoliko preostalih pupova. Orežite odumrlo drvo i sve ukrštene grančice, a nove stabljike koje izbijaju iz glavnih grana skratite na pola dužine. Krajem juna odsecite sve novonastale bočne izdanke do četiri ili pet listova od baze. Biljku oblikujte poput pehara da bi branje plodova bilo jednostavnije i ostavite prostora u sredini grma jer će to garantovati dobro kruženje vazduha oko plodova i sprečiti nastanak bolesti.

Ogrozd bez trnja

Da branje plodova bude što bezbolnije, isplati se potruditi se oko pronalaženja sorti bez trnja. Dve su vrste ogrozda: kulinarski i desertni. Kulinarske sorte odlične su za kuvanje, ali su prekisele da se jedu sirove. Desertni ogrozd je slađi i može se jesti svež. Ako nemate dovoljno prostora, odlučite se za desertni tip, zato što se njegovi mlađi plodovi mogu koristiti za kuvanje, a zreli se jedu sveži.

Oko korenja svakog grma ili biljke u jesen dodajte nekoliko punih lopata dragocenog obogaćujućeg organskog materijala i pustite gliste da ga odvuku u zemlju.

Foto:bigstockphotos.com Argus12


Povezana biljna vrsta

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd je vrsta voća iz roda ribizli (Ribes). To je žbun srednjeg rasta koji počinje da rađa druge godine, a punu rodnost daje u periodu od  5 do 8 godine. U proseku živi oko 15... Više [+]

Tagovi

Ribizla Bobičasto voće Voćarstvo Ribilza Ogrozd Reznice Bobičasto voće


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!