Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti voća
  • 28.03.2024. 10:30

Trips napada breskve i nektarine: Neophodan oprez i zaštita voća

Breskve i nektarine sada su u fazi precvetavanja: cvetovi se smežuravaju, a većina latica je opala.

Foto: PIS Srbija
  • 227
  • 39
  • 0

U ranim sortimentima bresaka i nektarina na području Topole i Kragujevca utvrđeno je prisustvo tripsa (Thysanoptera) i preporučuje se obavljanje zaštitnih tretmana, kažu u Prognozno- izveštajnoj službi zaštite bilja (PIS).

“Breskve i nektarine sada su u fazi precvetavanja - cvetovi se smežuravaju, a većina latica je opala. Otresanjem grančica na belu podlogu utvrđeno je prisustvo tripsa u niskom indeksu napada. Kalifornijski cvetni trips može ograničiti izvoz bresaka i nektarina”, napominju u PIS.

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo ovih štetočina i po potrebi sprovođenje insekticidnog tretmana nekim od preparata na bazi aktivne materije:

  • spinetoram 0,3 kg/ha ili
  • cijantranilipro 0,075-0,1%. 

Kako smo ranije pisali, trips je invazivni insekat koji kada se javlja, javlja se masovno. Veoma je mali, teško uočljiv, duguljastog tela s dva para resastih krila. Imago je vrlo sitan, veličine 0,9 -1,4 mm. Ženke su žute boje s tamnijim delovima, dok su mužjaci manji od njih i svetlo žute boje.

Problem u ovom periodu može biti i gljiva koja prouzrokuje šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum). Preporučuje se fungicidni tretman nekim od preparata na bazi aktivne materije kaptan i to samo ukoliko su najavljene padavine. U tom slučaju tretman treba obaviti dan ranije.

Tretman insekticidima zabranjen je tokom cvetanja. Insekticidne mere zaštite se preporučuju samo u zasadima gde je cvetanje završeno. Prilikom primene pesticida treba primenti sve mere radi zaštite pčela i drugih polinatora.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita breskve Zaštita nektarine PIS Trips Invazivni insekat Šupljikavost lista


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".