Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti maline
  • 03.04.2021. 10:00

Trulež korena maline - prenosi se sadnim materijalom i navodnjavanjem

U uslovima visoke vlažnosti zemljišta oslobađaju se zoospore i dolazi do inficiranja korena. Ako je zemljište zaraženo patogen može da se održi četiri do 15 godina iako se malina ne gaji na toj parceli.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 451
  • 68
  • 0

Trulež korena maline - Phytophtora fragarie var.rubi je patogen na listi karantinskih štetnih organizama koji može naneti značajne štete u proizvodnji ovog voća. Zaraza se može ostvariti zaraženim sadnim materijalom. To je zemljišni patogen čijem širenju pogoduje visoka vlažnost zemljišta (slabo propustljiva zemljišta), navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Jagodina Ljiljana Jeremić.

Može se preneti navodnjavanjem korišćenjem vode za zalivanje gde je prisutan patogen. U uslovima visoke vlažnosti zemljišta oslobađaju se zoospore i dolazi do inficiranja korena. Ako je zemljište zaraženo patogen može da se održi četiri do 15 godina iako se malina ne gaji na toj parceli.

Između obolelog i zdravog tkiva javlja se jasna linija

Prvi simptomi se prvo mogu uočiti na nižim delovima parcela zbog veće vlažnosti. Najčešće dolazi do sušenja nekoliko biljaka u grupi. Bolest može prouzrokovati sušenje jednogodišnjih (mladi izdanci) i dvogodišnjih (rodnih) izdanaka. Na mladim javljaju se ulegnute vodenaste pege, kasnije dolazi najpre do žutila, a zatim i do sušenja biljaka. Na zaraženim rodnim bočne grane sa listovima žute, venu i suše se duž glavnog nerva i između bočnih nerava.

Iako malinu prate mnogi problemi, Gajići iz Krupnja ne odustaju od nje

Mladi izdanci se suše i srpasto povijaju. Prilikom jačih zaraza rodni lastari se suše pre dozrevanja plodova, a često i tokom berbe. Struganjem kore sa zaraženog korena i korenovog vrata uočavaju se delovi crvenkastobraon ili braonkastocrne boje. Između obolelog i zdravog tkiva javlja se jasna linija razdvajanja što može biti pouzdan dijagnostički znak prisustva truleži korena maline. A, zaražene biljke su sa slabo razvijenim korenom, ističe Jeremićeva.

Suzbijanje plamenjače korena

Kako smo ranije pisali, vrlo bitna stvar je pravljenje bankova prilikom sadnje i nabacivanje brazde sa obe strane reda. Dimenzije bankova trebalo bi da budu 30 do 40 cm. Na ovaj način pravi se banak malini i daje se prilika korenu da se povuče naviše i izbegne vodu, a takođe obezbeđuju se i kanali za drenažu sa obe strane reda. Nakon primene ovih mera, može se pristupiti tretiranju fungicidima.

Postojeći vremenski uslovi pogoduju fitoftori maline - zaštitite voćke

U cilju suzbijanja plamenjače preporučuju se i ove mere:

  • Zdrav sadni materijal;
  • Malinjake podizati na dreniranim i ocednim zemljištima, a nepropusna zemljišta treba drenirati;
  • Prilikom sadnje praviti bankova (30-40cm) koji omogućavaju razvoj korena u zemlji koja je bolje drenirana od ostalog dela zasada;
  • Za podizanje malinjaka koristiti sorte koje pokazuju veći stepen otpornosi (najzastupljenija sorta Vilamet je vrlo osetljiva, sorta Miker pokazuje izvesni stepen rezistentnosti);
  • Ukoliko se pojave obolele biljke, treba ih izvaditi i spaliti.

Od mesta zaraze obolelih biljaka, u dužini od dva metra levo i desno, treba zaliti rastvorom fungicida na bazi aktivne materije (metalaksil+bakar) ili ako se ne izvade biljke primenom istog fungicida u količini 0,2 l rastvora 0,2-procentnog zalivanjem svake biljke ili primena preparata na bazi metalaksil+mankozeb u jesen pre kiša i na proleće. Folijarna primena fungicida na bazi fosetil-aluminiuma-Aliette flach u proleće, kada se prirast poveća za 7,5 cm, takođe može dati zadovoljavajuće rezultate ali samo kod manje osetljivih sorti i u uslovima koji nisu povoljni za razvoj bolesti, navodi jagodinski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Trulež korena maline Bolesti maline Ljiljana Jeremić Pesticidi Hemijska zaštita Bankovi zemlje Navodnjavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]