Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Špansko voće
  • 23.07.2022. 15:00

U Španiji prete napuštanjem plantaža jagodičastog voća i obustavom sadnje novih

Vlada nije dozvolila upotrebu zaštitinih sredstava koja su dozvoljena u EU, a nije ponudila alternativna rešenja.

Foto: Depositphoto/WHPics
  • 152
  • 25
  • 0

Španski uzgajivači voća prete da će prestati uzgajati jagodaste vrste zbog odbijanja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane da odobri upotrebu fitosanitarnih proizvoda potrebnih za dezinfekciju zemljišta koji se primenjuju u drugim zemljama kao što su Portugal, Italija ili Grčka, navode u udruženju proizvođača i trgovaca jagodama Freshuelva.

Uputili pismo ministru poljoprivrede

Najviše su pogođeni uzgajivači u pokrajini Huelva i njihovih 11.000 hektara ovog voća, od čega je 7.000 pod jagodom. Njih 750 je potpisalo pismo upućeno ministru Luisu Planasu u kojem traže da se odobri upotreba sredstava koji garantuju zdravlje i ekonomsku održivost njihovih plantaža. Ona su namenjena za suzbijanje štetočina u zemljištu, a koriste se u državama Evropske unije.

U pismu su podsetili da je u ovoj proizvodnji zaposleno preko 100.000 radnika, samo u pokrajini Huelva. Nedostupnost efikasnih sredstava za zaštitu od zemljišnih štetočina, nematoda i za dezinfekciju deluje ograničavajuće na ovaj sektor.

7.000 hektara je pod jagodom (Foto: Depositphoto/Izf)

Vlada ne nudi alternative 

Žale se da Vlada ne nudi alternativne načine zaštite za plantaže. Ovakva situacija je veoma nepovoljna za uzgajivače koji gube trku sa štetočinama i bolestima biljaka što čini njihovu proizvodnju finansijski neefikasnom. Upozoreno je da mnogi uzgajivači razmišljaju da napuste svoje plantaže i obustave sadnju novih, ako Ministarstvo nastavi s praksom odbijanja usklađivanja propisa sa EU i ne odobri korišćenje fitosanitarnih sredstava.

Povećanje ostataka pesticida u evropskom voću je drastično?

Traže da Ministarstvo proceni situaciju i preduzme mere za zaštitu interesa uzgajivača, garantuje zdravstvenu i ekonomsku održivost proizvodnje i odobri upotrebu neophodnih sredstava.


Tagovi

Španija Huelva Uzgajivči jagodastog voća Protestno pismo Jagodasto voće Fitosanitarni proizvodi Španske jagode


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]