Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osa u smokvi
  • 05.09.2016. 18:00

U svakoj smokvi jedna razgrađena osa!

Oprašivači i voćke ne mogu jedni bez drugih. To potvrđuje i primer ose koja ulaskom u smokvu ostaje bez krila, pa ne može da izađe iz nje.

Foto: Couleur/pixabay.com
  • 7.733
  • 531
  • 0

Smokva, iako tehnički spada u kategoriju cveća, često se smatra kraljicom mediteranskog voća. Stručnjaci kažu da su smokve izokrenuti cvetovi, kao i da njeni cvetovi cvetaju unutar kruškolike kapsule koja kasnije dozreva u voće koje konzumiramo. Zanimljivost je i to da ono nije samo jedna voćka već njihov skup, piše portal KnowledgeNuts.

Budući da cvetaju iznutra, smokve zahtevaju poseban proces oprašivanja jer ne mogu da se pouzdaju u pčele i vetar, pa im tu pomažu smokvine ose. Smokva ne može da preživi bez tih osa koje šire njen genetski materijal, a ose s druge strane ne mogu da žive bez smokava jer tamo smeštaju svoje larve.

Naime, ženka ose ulazi u mušku smokvu a tu joj se slome krila i antene dok ulazi kroz mali prolaz. Jednom kad uđu ose više ne mogu da izađu. Nakon što osa ugine u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje, što je presudno u procesu stvaranja ukusne smokve. Više o tome pogledajte u video prilogu:

Foto: Couleur/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta na svetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva gaila mnogo... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Smokva Voće Insekti Osa Oprašivanje Zanimljivost


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!