Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 28.05.2021. 10:00

U toku piljenje larvi prve generacije breskvinog i šljivinog smotavca

Sa ciljem suzbijanja larvi navedenih štetočina i sprečavanja ubušivanja u plodove bresaka, nektarina i šljiva preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrina.

Foto: PIS Srbija
  • 138
  • 37
  • 0

Zasadi bresaka, nektarina i šljiva se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze drugo opadanje plodova do faze plod oko polovine krajnje veličine, izveštava Prognozno-izveštajna služba.

Vizuelnim pregledom zasada registruje se prisustvo jaja u različitim embrionalnim fazama razvoja breskvinog smotavca (Cydia molesta) i šljivinog smotavca (Grapholita funebrana) na listovima i plodovima. U toku je piljenje larvi prve generacije navedenih štetočina.

Sa ciljem suzbijanja larvi navedenih štetočina i sprečavanja ubušivanja u plodove bresaka, nektarina i šljiva preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrina.

Breskve i nektarine podložne napadima štetočina

Ova štetočina godišnje ima 3-4 generacije i osim breskve često napada i jabuku zbog sličnih bioloških osobina kao i jabukin smotavac. Kao metoda za praćenje te štetočine preporučuje se suma efektivnih temperatura, ali je praćenje brojnosti bolje korišćenje feromonskih klopki

U narednim danima za područje cele zemlje najavljuje se nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije lisne mase prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).

Sa ciljem zaštite od pomenutog patogena proizvođačima se preporučuje primena fungicida na bazi kaptana u koncentraciji 0,2-0,3 odsto.

Kako PIS napominje, breskvin smotavac je karantinska štetočina u nekim zemljama u koje se izvozi naše voće, te posebnu pažnju treba obratiti na prisustvo ove štetočine i na njeno suzbijanje.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Breskvin smotavac Šljivin smotavac Zaštita voća Hemijska sredstva PIS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...